Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Upoznajte čovjeka koji će u srijedu uništiti svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za neke CERN-ov eksperiment koji će u srijedu stvoriti uvjete kakvi su postojali u svemiru odmah nakon Velikoga praska, predstavlja strah da će zbog njega doći do kraja svijeta, a za neke odlična prilika da uglazbe svoje stihove o fizici.

Eksperiment bi, kažu neki znanstvenici, moglao izazvati pojavu minijaturnih crnih rupa koje bi, povećavajući se, apsorbirale svu materiju koja ih okružuje i na kraju tako progutale naš planet.

Pročitajte i ovo Ilustracija cjelodnevna nastava Počinje nova školska godina, a ovo su noviteti koji očekuju učenike Slika nije dostupna Ugledni tjednik 'CMS Times' predstavio 'Ruđerove' fizičare

No, čovjek koji stoji iza najvećeg eksperimenta kaže da nema straha. Dr. Lynn Evans, sin velsaškog minera koji je još kao dijete bio oduševljen eksplozijama sljedeći će tjedan pokrenuti golemi ubrzivač hadronskih čestica (LHC) koji je dizajniran da nam otkrije tajne Velikog praska.

63-godišnji fizičar jučer je otkrio kako je njegova strast za znanošću potaknuta relativno malenim praskovima koje je proizveo sa svojim dječjim kemijskim igračkama u kući u Aberdareom.

>> 'Divovski ubrzivač čestica LHC neće ugroziti čovječanstvo' 

>> 'Eksperiment sudnjeg dana': Bit će uskoro smak svijeta (kažu neki

'Kada sam bio mlad, bio sam više zainteresiran za kemiju nego za fiziku', rekao je, a onda otkrio zanimljive detalje koji su ga zaintrigirali za fiziku. Naime, interes za tu znanost razvijao se u školi za dječake koju je pohađao, a u kojoj su fiziku slušale i djevojčice jer u njihovoj školi nije bilo profesora koji bi predavao taj predmet.

LHC će u srijedu sudaranjem dva snopa čestica gotovo brzinom svijetla rekonstruirati uvjete koji su nastali neposredno nakon Velikog praska u kojem je, vjeruju mnogi znanstvenici, rođen svemir.

Ubrzivač je izgradio Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN), a nalazi se ispod francusko – švicarske granice, blizu sjedišta te institucije u Genovi na dubini od 50 do 100 metara.

Cilj ovog skupocjenog eksperimenta je ponovno stvoriti uvijete koji su postojali djelić sekunde nakon Velikog praska, odnosno rođenja svemira, i time će pružiti važne informacije o tome kako je nastao život.

No, neki znanstvenici vjeruju da bi eksperiment mogao stvoriti crne rupe koje će 'pojesti' planet iznutra te nastoje zaustaviti projekt.

Jedan od njih Otto Rossler, umirovljeni njemački kemičar rekao je kako se boji da bi eksperiment mogao stvoriti uništavajući kvazar, masovnu energiju punu crnih rupa unutar zemlje.

'Ništa se neće dogoditi najmanje četiri godine. Onda će netko uočiti svjetlosnu zraku koja dolazi iz Indijskog oceana tijekom noći i nitko to neće moći objasniti. Nekoliko tjedana kasnije, slično ćemo vidjeti na drugoj strani planete, a tada ćemo shvatiti da je mali kvazar unutar naše planete', rekao je.

Profesor Rossler je rekao da će se na mjestima na kojima 
izlaze zrake, događati potresi i tsunamiji.

'Vrijeme će se potpuno promijeniti, izbrisati život i vrlo uskoro cijela će planeta biti 'pojedena' u zastrašujućem scenariju. Bit će to biblijski Armagedon', rekao je Rossler te dodao kako sudskim putem pokušava zaustaviti eksperiment s argumentom da se njime krši pravo na život.

Sud je međutim odbio pozive za trenutačno zaustavljanje projekta i nije vjerojatno da će ubrzo, odnosno prije eksperimenta koji bi trebao početi u srijedu donijeti oduku o njegovom ukidanju.

Dr. Evans je u ovaj projekt uložio 14 godina svoga života i toliko je opušten zbog provođenja eksperimenta da na posao ide u kratkim hlačama. Kaže kako je na ovom projektu radilo mnogo znanstvenika i svi su veoma sigurni u svoj rad i njegov ishod.

Dr. Evans kaže kako njegova prava noćna mora nije hoće li se uništiti svijet, već da će se pokvariti uređaj.

'Ovo nije prvi akcelerator koji sam složio, već prvi u kojega su uperene oči cijeloga svijeta. Nismo navikli na to, inače napravimo eksperiment, a tek tada mediji govore o nama, a sada je obrnuto', rekao je.

Iako kod nekih LHC uzrokuje strah od kraja svijeta, 23-godišnja Kate McAlpine, koja radi u press centru u CERN-u u Švicarskoj događaj je odlučila uglazbiti i za njega snimiti video spot. Napisla je i otpjevala ovaj CERN-ov hit koji možete pogledati u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene