Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspio test

VIDEO: X-51A letio šest puta brže od zvuka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksperimentalni zrakoplov X-51A Waverider postavio je rekord u hipersoničnom letu. Više od tri minute, ta je letjelica krstarila brzinom šest puta većom od brzine zvuka.

Letjelica je u zrak prenesena pod krilom bombardera B-52 Stratofortressa, a njezin scramjet pogon, ubrzao ju je do šest maha, pri čemu je neovisno letjela 200 sekundi, nakon čega je počela gubiti ubrzanje, kada je i sam test prekinut. Američko ratno zrakoplovstvo tvrdi kako je prijašnji rekord scramjet pogona bio svega 12 sekundi leta, tako da je Charlie Brink, voditelj projekta X-51A pri Laboratoriju američkih zračnih snaga, oduševljen postignutim rezultatom.

Pročitajte i ovo Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan" Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

'Za nas je taj uspjeh ravan skoku s pogona na propelera, na mlazni pogon', dodao je Brink. Waveridera su napravili Pratt & Whitney Rocketdyne i Boeing. Četiri zrakoplova X-51A napravljena su za potrebe američkog ratnog zrakoplovstva, a preostala tri biti će testirana ove jeseni. 'Niti jedan test nije savršen. Siguran sam da ćemo naići na još kakvu anomaliju, koju ćemo morati ukloniti do idućeg testa', zaključio je Brink.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene