Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi su uspjeli otkriti najtopliju zvijezdu u našoj galaksiji, a temperatura njezine površine jest nevjerojatnih 200 tisuća stupnjeva Celzija.


Znanstvenici Centra za astrofiziku Jordell Bank, Sveučilišta u Manchesteru, otkrili su spomenutu umiruću zvijezdu u središtu Bug maglice te ustanovili da je ona toplija od našeg Sunca čak 35 puta. Snimku zvijezde napravio je nedavno nadograđeni svemirski teleskop Hubble.

Vezani članci Slika nije dostupna Posljednji pozdrav za potpuni nestanak Slika nije dostupna U NASA-i OSTALI BEZ TEKSTA To je nešto što dosad nikad nisu vidjeli

>> Najveća supernova ikad primijećena

'Tu je zvijezdu bilo toliko teško pronaći, jer je bila skrivena iza oblaka prašine i leda, u samom središtu maglice', objasnio je profesor Albert Zijlstra, sa spomenutog sveučilišta, a prenosi Daily Mail. 'Planetarne maglice, poput Bug maglice, nastaju kad umiruća zvijezda izbacuje previše plinova nazad u svemir i to su ujedno najljepši svemirski prizori na noćnom nebu', dodao je Zijlstra.

Bug maglica nalazi se na oko 3500 udaljena od sazviježđa Škorpiona. Naše sunce, predviđaju znanstvenici, očekuje slična sudbina, odnosno postupno hlađenje, ali to bi se trebalo dogoditi tek za otprilike pet milijardi godina.