Obavijesti Video Pretražite Navigacija
35 puta toplija od Sunca

VIDEO:Najtoplija zvijezda galaksije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su uspjeli otkriti najtopliju zvijezdu u našoj galaksiji, a temperatura njezine površine jest nevjerojatnih 200 tisuća stupnjeva Celzija.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

Znanstvenici Centra za astrofiziku Jordell Bank, Sveučilišta u Manchesteru, otkrili su spomenutu umiruću zvijezdu u središtu Bug maglice te ustanovili da je ona toplija od našeg Sunca čak 35 puta. Snimku zvijezde napravio je nedavno nadograđeni svemirski teleskop Hubble.

>> Najveća supernova ikad primijećena

'Tu je zvijezdu bilo toliko teško pronaći, jer je bila skrivena iza oblaka prašine i leda, u samom središtu maglice', objasnio je profesor Albert Zijlstra, sa spomenutog sveučilišta, a prenosi Daily Mail. 'Planetarne maglice, poput Bug maglice, nastaju kad umiruća zvijezda izbacuje previše plinova nazad u svemir i to su ujedno najljepši svemirski prizori na noćnom nebu', dodao je Zijlstra.

Bug maglica nalazi se na oko 3500 udaljena od sazviježđa Škorpiona. Naše sunce, predviđaju znanstvenici, očekuje slična sudbina, odnosno postupno hlađenje, ali to bi se trebalo dogoditi tek za otprilike pet milijardi godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene