Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavrio se japanski san

VIDEO: Prašina s Hayabuse izvanzemaljskog je porijekla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski znanstvenici napokon su potvrdili što je to njihova sonda Hayabusa donijela nazad iz svemira. Radi se o pravim uzorcima s asteroida Itokawa.

Sonda Hayabusa, nakon sedam godina putovanja prema spomenutom asteroidu, na zemlju se vratila i pala u australsku pustopoljinu, no njezin poseban spremnik s uzorcima, ipak je donio sa sobom uzorke iz svemira.

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Ilustracija NEMA PROPUSTA Povjerenstvo poručilo da su netočne tvrdnje da je u bolnici Čakovec mrtva žena hranjena sondom

>> Sonda na Zemlju donijela život iz svemira?

Radi se o 1500 čestica, za koje su JAXA-ini znanstvenici, nakon pet mjeseci proučavanja, potvrdili kako nisu zemaljskog porijekla. 'To je nevjerojatno i kao da mi se ostvario san kad smo potvrdili da su čestice zapravo s asteroida Itokawa', rekao je Junichiro Kawaguchi, menadžer projekta na konferenciji za medije u Tokiju, prenosi Reuters.

Japanci prvi

Znanstvenicima su pomogli i podaci prikupljeni sa senzora sonde, kao i činjenica da prikupljeni uzorci nemaju tipične elemente vulkanskog kamenja, koje se pronalazi na Zemlji. nadaju se kako će im analiza tih čestica pomoći u otkrivanju tajni formiranja sunčevog sistema, kao i porijekla života, Neki vjeruju kako će i podaci o asteroidima koji se nalaze blizu Zemlje, poput Itokawe, biti korisni ako bilo koji od njih krene ravno na Zemlju.

'Postoji velika šansa da čestice koje imamo zapravo predstavljaju prašinu s površine asteroida', istaknuo je Takaaki Noguchi, član tima na projektu Hayabusa. Japanski znanstvenici sretni su i s činjenicom kako su prvi uspjeli prikupiti uzorke s asteroida u svijetu.

Podsjetimo, Hayabusa je 2005. godine sletjela na spomenuti asteroid dužine 500 metara, uzela uzorke i zaputila se nazad prema Zemlji. Japanski 'sokol' (Hayabusa) u lipnju ove godine vratio se na zemlju, padom u pored poligona za testiranje oružja Woomera u Južnoj Australiji. Prilikom pada na zemlju, sonda je priredila iskričav spektakl na nebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene