Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li misija Hayabusa uspjela?

Sonda na Zemlju donijela život iz svemira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski znanstvenici otkrili su nepoznate čestice unutar kapsule sonde Hayabusa, koja je skupljala prašinu s asteroida i tvrde kako te čestice možda sadržavaju izvanzemaljski život.

Čestice prašine koje su otkrili analizom pod elektronskim mikroskopima, pokazale su drugačije karakteristike od uobičajenih uzoraka s aluminijskim prahom, izvijestila je japanska svemirska agencija JAXA.

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Ilustracija NEMA PROPUSTA Povjerenstvo poručilo da su netočne tvrdnje da je u bolnici Čakovec mrtva žena hranjena sondom

>> VIDEO: Studenti snimili dezintegraciju letjelice u atmosferi

Japanski list Yomiuri i japanska novinska agencija Kyodo pišu kako se vjeruje da su čestice porijeklom sa Zemlje, no znanstvenici vjeruju drugačije. Prema njihovim tvrdnjama, to je asteroidna prašina, koju je Hayabusa prikupila u svemiru, prije pada na Zemlju. Japanski znanstvenici vjeruju kako bi ta prašina mogla skrivati i tajne o nastanku Sunčevog sustava.

Hayabusa (sokol na japanskom), lansirana je 2003. godine, da bi provela samo 30 minuta na površini asteroida skupljajući uzorke. Njezin put do tamo i nazad trajao je punih sedam godina, a završio je padom u australsku pustinju, u lipnju ove godine, nakon prijeđenih 4,5 milijardi kilometara. Sonda je putem imala velikih problema svih vrsta, no znanstvenici se nadaju kako će moći reći da je njezina misija bila uspješna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene