Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajni pronalazak

Predivna, ali i zabrinjavajuća otkrića u oceanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje morskih dubina australskih i američkih znanstvenika u Tasmanijskoj zoni rezultiralo je pronalaskom novih životinjskih i biljnih vrsta. Podmornicom 'Jason' zaputili su se duboko u ocean, a svoje iskustvo opisali kao 'transcendentalno'.

Istraživanje australskog podmorja započelo je potragom za dokazima o štetnom utjecaju ugljičnog dioksida i klimatskih promjena na koraljne grebene uz obalu Australije. Ekspedicija je trajala četiri tjedna, a odvijala se u podmornici 'Jason' Instituta za oceanografiju u SAD-u. Istraživači tvrde da su otkrili i predivne, ali i užasavajuće i zabrinjavajuće podatke, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

'Pronašli smo zaista bizarne zajednice kojima dominiraju morske životinje i drugi sloj u kojem dominiraju biljke veličine palca. Pronašli smo neke zaista super stvari dolje', ushićeno je rekao Ron Thresher, stariji znanstvenik Commonwealthova Instituta za istraživanje. Znanstvenici su rekli kako su otkrili da neki koralji koji obitavaju duboko u moru umiru, pa su prikupili podatke o razmjeru utjecaja acidifikacije i promjena klime na australske koraljne grebene.

'Ukoliko nastavi rasti razina ugljičnog dioksida u moru svim bi ovim grebenovima moglo bi im prijetiti izumiranje u sljedećih 50 do 100 godina', rekao je Thresher. Australski znanstvenici već su upozorili da bi povećana razina ugljičnog dioksida u oceanskim vodama zbog klimatskih promjena kombinirana s povećanom razinom temperature mogla uzrokovati uništavanje nekih grebena prije 2050. godine. Međutim, osim tih uznemirujućih podataka koji su prikupljeni u ekspediciji, znanstvenici će razmišljati i o novim otkrićima.

'Imali smo trenutke koji su bili transcendentalni, duboko pod vodom kada smo dotaknuli dno gdje smo nabasali na nešto što sliči engleskom vrtu ', rekao je Jess Atkins s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene