Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je uspješno lansirala 'Solar Dynamics Observatory' (SDO), satelit koji će se slati fotografije Sunca ultravisoke razlučivosti i pomoći predvidjeti solarne oluje.


SDO sonda lansirana je na raketi nosaču Altas V iz Cape Canaverala na Floridi, u četvrtak prijepodne po mjesnom vremenu. Kada dosegne sinkronu orbitu iznad svoje zemaljske postaje u Novom Meksiku, SDO će slati fotografije Sunca s 10 puta boljom rezolucijom od onih na HDTV-u.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Znanstvenici u čudu: Snimljena ogromna crna rupa na Suncu! Slika nije dostupna VIDEO SPEKTAKULARNO: NASA zna kako spojiti dugu i Sunce

>> VIDEO: NASA-in 'Život sa zvijezdama'

Petogodišnja misija satelita je istražiti magnetsko polje Sunca i način stvaranja solarnog vjetra, solarnih baklji i drugih pojava. Te tzv. svemirske vremenske pojave mogu utjecati na komunikacijske i druge tehnološke sustave na Zemlji. SDO je prva misija u NASA-inom programu 'Živjeti sa zvijezdom', čiji je svrha proučiti kako pojave na Suncu utječu na život na Zemlji. (Hina)