Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lansiran SDO

VIDEO: NASA pokrenula 'Život sa zvijezdama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je uspješno lansirala 'Solar Dynamics Observatory' (SDO), satelit koji će se slati fotografije Sunca ultravisoke razlučivosti i pomoći predvidjeti solarne oluje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedinstven pogled VIDEO SPEKTAKULARNO: NASA zna kako spojiti dugu i Sunce Slika nije dostupna Katarza VIDEO Ništa od spektakla: Što se dogodilo s kometom?

SDO sonda lansirana je na raketi nosaču Altas V iz Cape Canaverala na Floridi, u četvrtak prijepodne po mjesnom vremenu. Kada dosegne sinkronu orbitu iznad svoje zemaljske postaje u Novom Meksiku, SDO će slati fotografije Sunca s 10 puta boljom rezolucijom od onih na HDTV-u.

>> VIDEO: NASA-in 'Život sa zvijezdama'

Petogodišnja misija satelita je istražiti magnetsko polje Sunca i način stvaranja solarnog vjetra, solarnih baklji i drugih pojava. Te tzv. svemirske vremenske pojave mogu utjecati na komunikacijske i druge tehnološke sustave na Zemlji. SDO je prva misija u NASA-inom programu 'Živjeti sa zvijezdom', čiji je svrha proučiti kako pojave na Suncu utječu na život na Zemlji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene