Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terabajti podataka

VIDEO: NASA-in 'Život sa zvijezdama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA priprema misiju kojoj će jedini cilj biti nadgledanje aktivnosti našeg Sunca, i to 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podsjetnik Jeste li znali za ove nevjerojatne činjenice o svemiru?! Slika nije dostupna Jedinstven pogled VIDEO SPEKTAKULARNO: NASA zna kako spojiti dugu i Sunce

Solar Dynamics Laboratory, ili SDO, prva je misija iz NASA-inog programa 'Život sa zvijezdom', koja bi uskoro trebala biti lansirana. Kako solarna aktivnost utječe na sve procese na Zemlji pa tako i na ljude, SDO će pažljivo bilježiti aktivnost Sunca, koja bi mogla onesposobiti rad satelita, uzrokovati kolaps električnih mreža ili ometati GPS komunikaciju.

>> FOTO: Hubble snimio sudar asteroida

Isto tako, SDO će omogućiti bolje razumijevanje uloge Sunca u atmosferskim prilikama i klimi na Zemlji. Ipak, njegovo najveće oružje je kamera, koja će Sunce snimati rezolucijom 10 puta većom od HDTV tehnologije, i to brzinom okidanja slika od 0.75 sekundi! Prevedeno u jedan jedini dan, SDO će na Zemlju dnevno slati količinu podataka, usporedivu sa skidanjem pola milijuna pjesama s interneta. Po nekim procjenama, to predstavlja i do 50 puta više poslanih podataka u samo jednom danu, od svih NASA-inih dosadašnjih misija, počevši od njezinog osnutka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene