Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pladnju

VIDEO i FOTO: Rosetta 'ogolila' asteroid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelit Rosetta Europske svemirske agencije snimio je zadivljujuće fotografije asteroida Lutetije, koji je nastao kad i sam Sunčev sustav.

Znanstvenici su ushićeni snimljenim fotografijama, koji u detalje otkrivaju tajne ljepote tog vanzemaljskog tijela. 'Nikad nisam vidjela bilo što slično tome. Izgledao je kao mogući fragment većeg asteroida, jer je sav uglat i pun ravnih površina. Pun je kratera, novih koji prekrivaju stare te neobične prašine', rekla je Claudia Alexander, znanstvenica na Rosetta projektu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sonda na kometu AUDIO - ČUDESNO: Poslušajte kako zvuči komet! Slika nije dostupna Nekoliko sati neizvjesnosti Potvrda povijesnog uspjeha: Uspostavljen kontakt

Lutetia je otkrila i jedan zanimljiv detalj na sebi, koji sliči odronu na jednoj od njezinih padina. 'Ako je to uistinu slučaj, onda je pravo pitanje što je pokrenulo kotrljanje tog kamenja? Možda je to rezultat okretanja asteroida ili kakve orbitalne iregularnosti. Zasad nije jasno je li asteroid pod utjecajem sila koje bi mogle izazvati takvu pojavu. To je ipak stvar zasebne studije', istaknula je Alexander.

Astronauti bi teško hodali površinom

Znanstvenici u ovom trenutku imaju više pitanja nego odgovora u vezi s pristiglim fotografijama, koje je 10. srpnja snimio satelit Rosetta, a zasad se svi njihovi zaključci baziraju na čistim pretpostavkama. Zanimljiva je i pretpostavka o tome kako bi bilo astronautima hodati po površini Lutetije. 'Imali bi velikih problema sa hodanjem, jer gravitacija na asteroidu vjerojatno je slabija od one na Mjesecu. Isto tako, površina tog regolita je prekrivena prašinom debljine možda i preko centimetra', pretpostavlja Alexander.

Lutetia je asteroid promjera 130 kilometara, a znanstvenike prije svega zanima je li taj asteroid fragment planeta koji se raspao prije mnogo godina ili se radi o originalnom planetarnom 'građevnom materijalu'. Donosimo vam i simulaciju preleta asteroida, prema podacima dobivenima sa satelita. S obzirom na dobivene podatke, Lutetia bi mogla postati jedan od asteroida o kojemu je najviše stvari i činjenica poznato.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene