Obavijesti Video Pretražite Navigacija
600 kilometara iznad Zemlje

Popravak Hubblea: Svemirska šetnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta s američkog svemirskog broda Atlantisa počeli su svoj četvrti i pretposljednji izlazak u svemir kako bi modernizirali teleskop Hubble, pri čemu će popraviti jedan precizni mjerni instrument.

Astronauti Mike Massimino i Michael Goog, obojica 46-godišnjaci, izašli su u svemir u 15.45 sati po srednjoeuropskome vremenu, a njihov radni dan treba trajati 6 i pol sati, objavila je NASA. Dvojica astronauta, u bestežinskom stanju na visini oko 600 km iznad Zemlje, trebaju popraviti spektrograf STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sedmosatni izlazak Astronauti završili popravak teleskopa Hubble Slika nije dostupna Popravak žiroskopa VIDEO: Astronauti izašli u svemirsku šetnju

STIS je na Hubble postavljen 1997., ali je od 2004. u kvaru nakon prekida u dovodu električne energije. Kako upozorava NASA, ovaj osjetljivi zahvat može se usporediti s 'operacijom mozga', budući da astronauti moraju skinuti 111 sićušnih vijaka kako bi mogli pristupiti električnim vodovima koje treba popraviti.

, a posljednji će biti u ponedjeljak. Voditelji ovog Atlantisova leta koji će trajati 11 dana, nadaju se da će nakon postavljanja novih i zamjene dotrajalih dijelova Hubble raditi još pet godina, kada će ga naslijediti teleskop James Webb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene