Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vrsta egzoplaneta

Senzacija u svemiru: Otkriven uzavreli 'Vodeni svijet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina misija Kepler nas je u posljednje vrijeme prilično 'razmazila' otkrićima novih planeta. Najnovije otkriće, snimljeno NASA-inim svemirskim teleskopom Hubble, je potpuno nova vrsta egzoplaneta nazvanog 'Vodeni svijet', a koji bi mogao biti prekriven - užarenim ledom.

U našem Sunčevu sustavu postoje tri glavna tipa planeta - zemaljski (Merkur, Venera, Zemlja i Mars), plinoviti divovi (Jupiter i Saturn) i ledeni divovi (Uran i Neptun). No, u ostatku galaksije Mliječna staza postoji još mnoštvo različitih tipova planeta. A svemirski teleskop Hubble sada je otkrio planetu koja je udaljena samo 40 svjetlosnih godina, a koja je u suprotnosti sa svim do sada uspostavljenim normama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao susret Indijanaca i Kolumba Stephen Hawking upozorava: Ne bi trebali kontaktirati izvanzemaljce i pozivati ih na Zemlju! Slika nije dostupna Jesmo li sami u svemiru? OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b

>> Zemljin 'blizanac' nalazi se u Sunčevom sustavu, a ovo je njegovo nebo

>> Pogledajte galaksiju dvostruko veću od naše!

Egzoplanet GJ1214b zovu još i 'Super Zemlja', a kako je zaista planet vode 'upakirane' u gustu atmosferu vodene pare dobio je i nadimak 'Vodeni svijet'. 

'GJ1214b nije poput nijednog drugog planeta kojeg znamo', pojasnio je astronom Zachory Berta, vođa tima koji je otkrio njegove tajne. 'Velik dio njegove mase je upravo voda. Prema našim mjerenjima, više od 50 posto mase u toj atmosferi je voda'.  

No, unatoč tomu, život ljudi na GJ1214b ne bi bio moguć, ponajprije stoga jer se procjenjuje kako je temperatura na površini ovog planeta oko 230 stupnjeva Celzijusa.

'Visoke temperature i visok tlak formiraju 'egzotične materijale' poput 'vrućeg leda' ili 'supertekuće vode'. To su tvari koje su potpuno strane našem svakodnevnom iskustvu', kazao je Berta. 

Njihovo istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal, a cijelog ga možete pročitati i ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene