Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saturnovi prstenovi potječu iz vremena nastajanja sunčeva sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saturnovi prstenovi potječu iz vremena kada je nastao Sunčev sustav, prije 4,5 milijarda godina, a ne puno kasnijeg razdoblja, kao što se dosad mislilo, prema istraživanju koje je ovog tjedna objavljeno u Sjedinjenim Državama.

Podatke koje je prikupila američka sonda Voyager u 70-im i kasnije svemirski teleskop Hubble, naveli su astronome da zaključe kako su ti prstenovi nastali razmjerno kasno, i to najvjerojatnije nakon sudara kometa sa Saturnovim mjesecom prije možda stotinu milijuna godina, rekao je Larry Esposito, znanstveni voditelj misije Cassini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čuda svemira FOTO: Saturn je prsten 'odrezao' po pola Slika nije dostupna Heliosfera Tajnoviti prsten oko Sunčevog sustava

No značajke prstenova koje su zabilježili uređaji na sondi Cassini koja se Saturnu približila 2004. pokazuju da oni nisu nastali nakon sudara, dodao je, držeći predavanje na godišnjoj konferenciji American Geophysical Uniona u San Franciscu, prema priopćenju objavljenom u Washingtonu.

Starost pojedinih prstenova prilično se razlikuje, a čestice od kojih se sastoje stalno se recikliraju čime se tumači promjena njihova izgleda, kazao je znanstvenik.

Taj astrofizičar koji je 1979. pomoću američke sonde Pioneer 11 otkrio Saturnov vanjski F-prsten, 140 tisuća kilometara udaljen od planeta, rekao je da će zajedno s drugim istraživačima objaviti studiju u časopisu Icarus u kojoj će iznijeti teoriju stalnog recikliranja tvari u prstenovima oko planeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene