Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rizik od spontanog pobačaja raste sa starošću oca, bez obzira na majčinu dob, objavili su znanstvenici rezultate najnovijih istraživanja. Studija na gotovo 14 tisuća trudnica otkrila je kako je opasnost od spontanog pobačaja 60 posto veća ako je ocu više od 40 godina nego ako mu je od 25 do 29 godina.


Studija je pokazala kako su godine važne čak i ako je muškarac tek u tridesetima. Opasnost od spontanog pobačaja triput je veća ako muškarac ima od 35 do 39 godina, nego ako je mlađi od 25. 
Svi ti rizici sasvim su nepovezani s godinama majke, a majčina je dob odavno priznat faktor za spontani pobačaj, objavili su znastvenici u novome broju časopisa Obstetrics & Gynecology.

Vezani članci Ivan Čorkalo s anonimnim izvorom - 1 Dijagnoza: Beba vam neće preživjeti, ali mi vam nećemo pomoći. Činilo se kao jedno horor-iskustvo, ali javlja se sve više žena s potpuno istom pričom! Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 6 Šokantan slučaj iz Rijeke: "Udahnula sam, napravila korak naprijed i pogledala ga. Kao da fali pola mene. Prazan zagrljaj. Ja sam mama bez djeteta...''

Njihovo otkriće potvrđuje kako i muškarci imaju biološki sat, baš kao i žene.

Iako muškarac stalno poizvodi spermu i može biti otac i u poznim godinama, istraživanje je pokazalo da mu plodnost počinje opadati relativno rano. Stariji će muškarci vjerojatnije dobiti dijete s nekom urođenom manom.

Jedna nedavna studija pokazala je kako muškarčeva sposobnost da dobije dijete poslije četrdesete opada, kao što ženama plodnost slabi nakon 35-te godine života. Druga je studija potvrdila kako genetska abnormalnost sperme raste ravnomjerno s dobi.

Spontani pobačaji, osobito u prvome tromjesečju trudnoće, najčešće se događaju zbog genetskih abnormalnosti fetusa, što se može dovesti u vezu s očevom dobi.

Nove znanstvene spoznaje jačaju uvjerenje kako bi parovi koji žele potomstvo morali voditi računa i o ženinoj i o muškarčevoj dobi, kažu autori studije.