Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostaci ženske lubanje s kamenom u ustima dokaz je srednjovjekovnog straha od vampira, tvrde talijanski antropolozi.


Znanstvenici su pronašli lubanju razjapljene čeljusti u koju je bio uguran veliki kamen, tijekom iskopavanja masovne grobnice koja datira iz Srednjeg vijeka, pored Venecije. Ženski 'vampiri' često su se krivili za širenje masovne epidemije kuge koja je zahvatila srednjovjekovnu Europu. Zabijanje kamena ili cigle u usta navodnog vampira, bio je način da se osoba spriječi od hranjenja krvlju žrtava pokošenih kugom te izlaženja iz groba kako bi napadala žive. Sumnja da bi žrtve kuge također mogle biti vampiri pojavila se zbog čestih slučajeva kada je krv tekla iz usta umirućeg.

Vezani članci Eksplozija u tvornici kod Venecije - 3 Panika kod Venecije! Eksplozija u tvornici acetona, širi se ogroman dim Tom Cruise (Foto: Profimedia) Velika holivudska zvijezda "zatočena" u hotelu zbog koronavirusa, ne smije izaći još nekoliko dana

Ženski kostur pronađen je u masovnoj grobnici koja je napravljena na otoku Lazzaretto Nuovo, u laguni blizu Venecije, kada je bolest 1576. poharala ovaj grad. Grobari su zabili kamen u usta navodne vampirice tolikom silom da su joj izbili nekoliko zuba. Također bi pregledali leševe u potrazi za ugrizima ili otiscima zubi na odjeći, što se smatralo sigurnim znakom vampirizma.

Veneciju je posebno jako pogodila kuga, a ona između 1630. i 1631. pokosila je 50 tisuća ljudi od ukupne populacije koja je onda iznosila 150 tisuća. Lubanja je prvi 'vampir' koji je forenzički pregledan. No stručnjaci tvrde kako su slični kosturi pronađeni i u Poljskoj.