Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta od bilijun dolara

Prijeti nam oluja na Suncu koja može izazvati masovni nestanak struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstojeći ciklus olujne solarne aktivnosti mogao bi da izazvati štetu na električnim transformatorima i predstavlja prijetnju osjetljivoj energetskoj infrastrukturi širom svijeta, priopćila je njemačka osiguravajuća kuća 'Allianz'.

Sunce prolazi kroz jedanaestogodišnji ciklus normalne aktivnosti, a slijedeći period snažnih solarnih aktivnosti očekuje se 2012. i 2013.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šest milijuna km/h Pogledajte kako je izgledao jučerašnji udar solarne oluje Slika nije dostupna Okrznut će nas Sunce šalje novu solarnu oluju prema Zemlji

U priopćenju Allianza se navodi da bi visoko rizična solarna oluja, koju nije lako predvidjeti jer se rijetko javlja, mogla izazvati nestanke električne energije i ekonomske gubitke od preko bilijun dolara, a da je najpesimističniji scenarij još gori.

>> Kraj svijeta možda i bude 2012., ali ne zbog sunčeve baklje

Velika eksplozija na površini Sunca mogla bi osloboditi milijarde tona vrelog plina pri brzini od milijunn milja na sat, a kada bi taj plin pogodio magnetno polje Zemlje, pokrenuo bi veliku solarnu oluju.

Ozbiljnost mogućeg poremećaja privukla je pažnju stručnjaka iz osiguravajućeg sektora, kao i institucija zaduženih za državnu sigurnost.

'Dijelovi kontinenata mjesecima ne bi imali struju'

'Ukoliko zamislite da dijelovi zemalja ili kontinenata tjednima, ili čak mjesecima, ne bi imali struju... onda je to ozbiljna stvar', naveo je Jim Wild sa britanskog Sveučilišta Lancaster.

Problem leži u teškoćama predviđanja koliko često se događaju ozbiljni solarni događaji. Kratak vremenski rok koji sateliti imaju za otkrivanje poremećaja takođe predstavlja smetnju prevenciji štete nastale zbog solarnih oluja.

Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat vremena prije nego što do oluje dođe, objasnio je Wild. Modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala bi oko milijardu dolara, dodao je Wild.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene