Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA o kraju svijeta

Kraj svijeta možda i bude 2012., ali ne zbog sunčeve baklje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se zbog kraja majanskog kalendara već dugo raspravlja o 'smaku svijeta' 2012. godine, NASA-ini znanstvenici su odbacili jednu od dominantnih teorija, a to je da bi kraj svijeta mogao doći zbog jakog izbačaja sunčeve materije.

Sunčeva baklja je eksplozija u sunčevoj atmosferi, koja oslobađa goleme količine energije i radijacije. No, dr. Alex Young iz NASA-inog Goddard Space Flight centra, tvrdi da se sunčeve baklje dovoljno jake da spali zemlju ne trebamo bojati još nekoliko milijardi godina, a pogotovo ne 2012.

Pročitajte i ovo Duga na nebu Vremenska prognoza Znate li da i duga pomaže u vremenskoj prognozi? Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će vrijeme biti za produženi vikend Klima uređaj držite se hlada Za velik dio Hrvatske izdana upozorenja zbog vrućina i sunca: Mnogi ih ignoriraju, a na tihu prijetnju se zaboravlja

'Dovoljno dobro razumijemo Sunce, sa svom tehnologijom i svom znanošću, te svim satelitima koji ga prate 24 sata na dan, sedam dana tjedno, da znamo da se super-oluja koja će izbrisati sav život na Zemlji, jednostavno neće dogoditi', izjavio je dr. Young u intervjuu, kako prenosi Daily Mail.

Udaljenost Zemlje od sunca je oko 150 milijuna kilometara, a dr. Young tvrdi da sunce jednostavno nema dovoljno energije da na tu udaljenost ispuca baklju koja bi uništila Zemlju.

'Sunce je nešto što zovemo aktivna zvijezda i ima ciklus aktivnosti. Kroz 11 godina možemo primijetiti periode veće i manje aktivnosti, a taj proces se ponavlja oduvijek, koliko možemo procijeniti'

Dr. Young tvrdi da je Zemljina atmosfera i magnetsko polje sasvim dovoljno da nas zaštiti od eventualne sunčeve baklje. 'Dokle god pratimo tu aktivnost, učimo sve više o njoj i tretiramo je kao potencijalno opasnu, možemo poduzeti odgovarajuće mjere da se pripremimo za bilo što', rekao je Young.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene