Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje u razvoju suočavaju se sa sve većom opasnošću za okoliš i zdravlje zbog povećanja elektroničkog otpada koji se ne prikuplja i ne reciklira, upozorava u svom izvješću UN-ov program za okoliš.


Agencija Ujedinjenih naroda također upozorava da se tzv. e-otpad u tim zemljama često reciklira u uvjetima koji su opasni za radnike jer proces reciklaže provode sumnjivi operateri. Prodaja elektronike u sljedećih će deset godina vrtoglavo rasti, posebice u brzo rastućim gospodarstvima Kine i Indije, ističe UNEP. 'Upravljanje otpadom nije samo postalo važno, postalo je iznimno hitno i goruće pitanje', objasnio je izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner.

Vezani članci Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom Uvala Sumratin, arhiva Nemojte se kupati! More na šest dubrovačkih plaža onečišćeno fekalijama

Stručnjaci zvone na uzbunu jer izlaganje toksičnim kemikalijama iz e-otpada, uključujući olovo, kadmij, živu, krom i polibrominirane bifenile, može ozbiljno oštetiti mozak i živčani sustav, utjecati na bubrege i jetru te uzrokovati deformacije pri rođenju. Izvješćem je bilo obuhvaćeno 11 zemalja u razvoju koje ne mogu zbrinjavati zastarjele i odbačene kompjutore, pisače, kamere, frižidere, televizore, mobilne telefone, igračke i MP3-ove. Kina, primjerice, godišnje proizvede oko 2,3 milijuna tona e-otpada, a u cijelom svijetu taj je iznos oko 40 milijuna tona. (Hina)