Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sekvencioniranjem genoma neandertalca otkriveno je da se križao s današnjim čovjekom i to pred 50 do 80 tisuća godina negdje na Bliskom istoku.


Sekvencioniranjem genoma neandertalca utvrđeno je da se križao s današnjim čovjekom i otkrivene su zajedničke genetske osobine čovjeka tijekom evolucije, objavila je u četvrtak skupina međunarodnih znanstvenika. Od jedan do četiri posto ljudskog genoma - 2 posto njegovih gena - potječe od neandertalaca, naših najbližih srodnika, koji su se pojavili prije nekih 400.000 godina, a izumrli su prije 30.000 godina, dodaju istraživači čija će se studija objaviti 7. svibnja u američkom časopisu Science.

Vezani članci Slika nije dostupna Napredak na putu stvaranja umjetnog života Slika nije dostupna Rekonstrukcija DNK neandertalca ipak moguća?

'Sada možemo reći da se po svoj prilici dogodila razmjena gena između neandertalca i ljudi', ističe Richard Green, profesor biomolekulskog inženjerstva na kalifornijskom sveučilištu u Santa Cruzu, glavni autor radova početih prije četiri godine. Kako navode istraživači, genetska razmjena dogodila se prije 50.000 do 80.000 godina, kada su prvi homo sapiensi napustili Afriku - kolijevku čovječanstva - i susreli se s neandertalcima na Bliskom istoku, prije nego su se raširili po Euroaziji.

Činjenica da se neandertalski geni javljaju u genomu osoba europskog i azijskog podrijetla, a ne kod Afrikanaca, potvrđuje tu pretpostavku. Usto, nijedan gen homo sapiensa nije pronađen u genomu neandertalca sekvencioniranom na temelju DNK dobivenom iz triju fosiliziranih kostura iz špilje Vindije u Hrvatskoj starih od 38.000 do 44.000 godina. Kosturi su pripadali ženama. Green ističe da je 'dešifriranje genoma neandertalca vrelo informacija o nedavnoj ljudskoj evoluciji i da će se iskoristiti u godinama koje dolaze'. Znanstvenici su napokon izradili prvi katalog genetskih osobina zajedničkih svim ljudima, ali ne i neandertalcu i majmunu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju