Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita okoliša

Najveća solarna centrala na svijetu radi punim pogonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Solarna centrala Amareleja na jugu Portugala, najveća na svijetu, radi punim pogonom, a količina struje koju će prozvesti biti će jednaka količini električne energije koju potroši oko 30.000 domaćinstava, priopćio je direktor centrale Francisco Alexio.

'Centrala je počela raditi punim pogonom 23. prosinca', kazao je Alexio. Centrala jakosti 46 MW prozvodit će godišnje 93 milijuna KW/h a istodobno će poštedjeti atmosferu od zagađenja ugljičnim dioksidom, koje bi inače iznosilo više od 89 tona godišnje.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..." Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

U izgradnju solarne centrale uloženo je 260 milijuna eura. Sastoji se od 262.080 fotovoltažnih ploča instaliranih na 2.520 modula koji su raspoređeni na površini od 250 hektara. Centrala se nalazi u regiji Alentejo, gdje je smješteno skoro 80 posto svih solarnih centrala u Portugalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene