Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Solarna centrala Amareleja na jugu Portugala, najveća na svijetu, radi punim pogonom, a količina struje koju će prozvesti biti će jednaka količini električne energije koju potroši oko 30.000 domaćinstava, priopćio je direktor centrale Francisco Alexio.


'Centrala je počela raditi punim pogonom 23. prosinca', kazao je Alexio. Centrala jakosti 46 MW prozvodit će godišnje 93 milijuna KW/h a istodobno će poštedjeti atmosferu od zagađenja ugljičnim dioksidom, koje bi inače iznosilo više od 89 tona godišnje.

Vezani članci Grafiti u Lisabonu (Foto: boredpanda.com) Lisabon je imao veliki problem s grafitima, pogledajte kako je riješen Franka Batelić (Foto: Instagram) Svi su ''Crazy'' za Frankom! Pjesma je osvojila i ove mlade glazbenike, evo kako zvuči u njihovoj verziji

U izgradnju solarne centrale uloženo je 260 milijuna eura. Sastoji se od 262.080 fotovoltažnih ploča instaliranih na 2.520 modula koji su raspoređeni na površini od 250 hektara. Centrala se nalazi u regiji Alentejo, gdje je smješteno skoro 80 posto svih solarnih centrala u Portugalu.