Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na svjetskom mobilnom kongresu najviše pažnje do sada privukli su Huaweijev četverojezgreni Ascend D quad te HTC-ov One X koji ima 4,7 inčni ekran i također četverojezgreni procesor


Iako svjetski mobilni kongres službeno počinje danas, neke su kompanije već jučer održale konferencije za medije na kojima su predstavili nove modele telefona i tableta, a najzanimljivije je bilo na konferencijama Huaweija i HTC-a.

Huawei je tako, nakon što je nedavno predstavio najtanji smartphone na svijetu, sada predstavio i, kako su se pohvalili, 'najbrži pametni telefon na svijetu', model Ascend D quad. Ovaj uređaj ima veliki 4,5 inčni 720p ekran, radi na 1,5GHz četverojezgrenom procesoru, ima 8MP kameru s kojom se mogu snimati 1080p videozapisi, prednju 1,3MP kameru, radi na Androidu 4.0, a tanak je 8,9 mm.

U Huaweiju kažu da je njihov K3 procesor koji pokreće ovaj telefon čak 49 posto brži u odnosu na 'druge najbrže pametne telefone na svijetu' poput iPhonea 4S i Galaxyja Nexus koji se po 'performansama ne mogu mjeriti s Ascendom D quad', a 1,800mAh baterija (postoji model i s jačom baterijom) bi trebala izdržati dan ili dva normalnog korištenja.

Ova je kompanija prikazala i tablet MediaPad 10 FHD koji se također može pohvaliti odličnim performansama – 10 inčni 1920 x 1200 ekran, novi K3 procesor, Android 4.0, 8MP kamera i sve to u kućištu od samo 8,8 mm, a na tržištu ga očekujemo tijekom drugog kvartala.

HTC je predstavio One seriju pametnih telefona koja se sastoji od tri modela – One S, One V i One X, a ova je kompanija naročito pažnju u ovim telefonima posvetila kvaliteti kamere tako da bi svi modeli trebali snimati odlične fotografije, a dolaze i s podrškom za Beats Audio tehnologiju.

Naročito je impresivan model One X koji ima 4,7 inčni ekran rezolucije 720x1280 piksela, radi na četverojezgrenom 1,5GHz Tegra 3 procesoru i Androidu 4.0 te dolazi s 32GB prostora za pohranu podataka i podrškom za NFC.

Treba napomenuti da postoje dvije verzije ovog modela te će druga verzija biti namijenjena korisnicima mobilnog operatera AT&T u SAD-u te će ona imati dvije jezgre, ali i podršku za LTE, dok će korisnici modela s četiri jezgre surfati manjim brzinama (21Mbps).

HTC One S ima manji 4,3 inčni ekran i 8MP kameru te radi na Androidu 4.0 i dvojezgrenom 1,5GHz procesoru, dok je model One V namijenjen masovnom tržištu te ima slabiji 1GHz procesor, 5MP kameru s kojom će se moći snimati 720š videozapisi i 3,7 inčni ekran.

Svoje nove telefone predstavio je i Sony koji je svom postojećem modelu Xperia S sada dodao i dva slabija modela kako bi 'zadovoljili sve tržišne i cjenovne kategorije'.

Model Xperia U ima 3,5 inčni ekran (koji se čini malim u usporedbi s posljednjim 4,7 inčnim ekranima, no ekran iste dijagonale ima i iPhone te su korisnici s njim zadovoljni) te radi na dvojezgrenom 1GHz procesoru i ima 5MP kameru, dok Sony Xperia P ima 4 inčni 'WhiteMagic' ekran koji omogućava odličan prikaz i na suncu, ima dvojezgreni procesor, podršku za NFC, HDMI izlaz i 8MP kameru s kojom se mogu snimati i Full HD videozapisi.

Konferenciju je na MWC-u održao je i LG, no ova je kompanija prikazala modele koje su već ranije najavili pa nije bilo nekih iznenađenja, a svakako treba izdvojiti Optimus 4X HD koji radi na četverojezgrenoj 1,5GHz Tegri 3, Optimus Vu koji ima 5 inčni ekran omjera stranca ekrana 4:3 te novi 3D model Optimus 3D Max.