Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čovjek i stroj

Mozak je moćniji od svih kompjutora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka čast napretku tehnologije i dosezima informatike - ali najimpresivniji je i dalje - ljudski mozak! '6,4 x 10 na 18 računalnih operacija, koliko u jednoj sekundi obave sva računala svijeta, jednaka je broju živčanih impulsa koju obradi samo jedan ljudski mozak u jednoj sekundi' objavili su u nedavno provedenom istraživanju informacijskih resursa znanstvenici sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji.

Martin Hilbert i Priscila López, istraživači na ovom projektu, otkrili su kako je ukupni kapacitet za pohranu informacija 2007. godine iznosio 295 eksabajta. Ta brojka je dobivena zbrajanjem kapaciteta svih digitalnih memorija i analognih uređaja na svijetu, prenosi Popsci.com.

Pročitajte i ovo Ilustracija preživjela pokušaj ubojstva? 80-godišnjakinja cijeli život ima iglu od tri centimetra u mozgu: "Takvi incidenti nisu bili rijetki u vrijeme gladovanja" Leonard Mack nije gubio nadu Optužen je za silovanje dviju tinejdžerica, a nakon 47 godina dokazao je da je nevin: "Konačno mogu disati"

U sklopu studije istraživači su saznali kako je 2000. godine čak 75 posto pohranjenih informacija bilo sačuvano u analognom obliku, točnije, na video kasetama. 2007. godine omjer se okrenuo u korist digitalnih medija pa je tako na njima bilo pohranjeno 94 posto informacija.

>> Znate li kako vježbati mozak?

Autori studije naglasili da se, iako dobiveni rezultati izgledaju veliki, radi tek o jednoj stotini ukupne količine informacija pohranjenih u svim DNK molekulama jednog ljudskog bića.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene