Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Morske kornjače kreću se pomoću magnetizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Morske kornjače koje prevaljuju stotine kilometara kako bi pronašle mjesto za izlijeganje jaja orijentiraju se pomoću Zemljina magnetizma, ali ne samo pomoću njega, zaključak je znanstvene studije francuskih istraživača.

Studija Simona Benhamoua iz Središta za funkcionalnu i evolutivnu ekologiju iz Montpelliera provedena je tako što se zelenim kornjačama (Chelonia mydas) u Indijskom oceanu na glavu stavio jak magnet, a na oklop signalni uređaj Argos.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krijumčarima strog kazna Velika operacija mornarice: Iz ruku krijumčara spašeni morski divovi zaštićene vrste, konačno pušteni u more Slika nije dostupna Prekrasno djelo Lavinu emocija izazvali mali heroji koji nisu okrenuli glavu od tuđe patnje: ''Dica su kasnila na ručak jer su mi pomagali, nemojte ih kaznit''

Kornjače su uhvaćene u Mozambičkom kanalu, između afričke istočne obale i Madagascara, početkom razdoblja leženja jaja, a u more su puštene nekoliko stotina kilometara dalje, priopćilo je Središte. Kornjače se svake četvrte godine u prosjeku vraćaju na istu plažu gdje legu jaja četiri do šest puta uzastopce.

Kornjače koje su nosile magnet koji je ometao djelovanje Zemljina magnetskog polja bile su manje uspješne u pronalaženju svoje plaže, ali su na koncu ipak uspjele, što pokazuje da geomagnetsko polje nije njihovo jedino pomagalo za snalaženje u prostoru.

Znanstvenici misle da kornjače koriste i njuh, kao i neke morske ptice i golubovi pismonoše, ali tu hipotezu još treba dokazati, dodaje Središte u priopćenju.

Morska zelena kornjača druga je poznata životinjska vrsta, uz morskog psa čekićara, koja je kadra da iz Atlantskog prijeđe u Indijski ocean, unatoč suprotnim morskim strujama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene