Obavijesti Pretražite Navigacija

Maje žrtvovale dječake, ne djevice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žrtve ritualnog žrtvovanja drevnih Maja, koji su bacali djecu u potopljene pećine kako bi odobrovoljili bogove, nisu bile djevojčice-djevice već dječaci.

Majanski svećenici u Chichen Itzi na poluotoku Yucatanu žrtvovali su djecu bogovima moleći ih za kišu i plodna polja. Djecu su bacali u potopljene pećine poznate kao "cenote". One su Majama bile svete jer su bile izvor pitke vode, ali i vrata u podzemni svijet.

Pročitajte i ovo Amazona (Foto: AFP) VELIKA SREĆA U BRAZILU 25 dana neizvjesnosti: Dječaci ušli u gustu prašumu u želji da love ptice i nestali, vlasti su prestale tražiti, a onda... Slika nije dostupna Majka u kritičnom stanju Strašna tragedija u Austriji: Obitelj se otrovala ugljikovim monoksidom, preminuli dječaci od dvije i pet godina

Arheolog Gillermo de Anda sa sveučilišta Yucatan sastavio je kosti 127 tijela pronađenih na dnu jedne od svetih špilja u Chichen Itzi i otkrio da se u više od 80 posto slučajeva radi o dječacima starim između tri i 11 godina. Ostali su bili odrasli muškarci.

Djeca su živa bacana u jame kako bi se udobrovoljio bog kiše Šaak. Nekoj se djeci, prije nego su bila ponuđena bogovima kao darovi, ritualno derala koža ili su bila raskomadana. Maje su vjerovale da Šaak voli male stvari.

Arheolozi su ranije bili uvjereni da su te žrtve bile djevojčice jer su posmrtni ostaci često pronalaženi s ukrasima od žada.

Iako je teško odrediti spol prije nego što su kosti u potpunosti
razvijene, arheolog De Anda vjeruje da svi dokazi, kao i mitologija Maja upućuju da su žrtve zapravo bili dječaci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene