Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 6,27 milijuna kvadratnih kilometara

Kreće najveći pokus u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi su se složili, a složit ćete se i vi, LHC je najveći znanstveni eksperiment u ljudskoj povijesti. No dvije svemirske agencije, NASA i ESA, ne samo da ga planiraju nadmašiti, već ga veličinom svesti na zrno pijeska.

LISA je naziv njihovog ambicioznog projekta, koji bi trebao dokazati posljednji komad Einsteinove teorije relativnosti, odnosno postojanje gravitacijskih valova u svemiru. Kako to misle napraviti? Uz pomoć tri svemirske letjelice, koje će operirati jedna prema drugoj na međusobnoj udaljenosti od čak 4,82 milijuna kilometara i koje će biti u orbiti oko Sunca.

Pročitajte i ovo Ilustracija cjelodnevna nastava Počinje nova školska godina, a ovo su noviteti koji očekuju učenike Slika nije dostupna VIDEO: Počeo 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađuje podatke

letjelice bi trebale formirati ogroman trokut u svemiru i gađati jedna drugu laserima, ne bi li pomoću njih zabilježili vremensko-svjetlosno iskrivljenje, koje uzrokuju gravitacijski valovi. Osim toga, želi se dokazati i da ti valovi putuju konstantnom brzinom, odnosno da se šire istom. Sve netom navedeno predviđa i Einsteinova teorija relativnosti, ali način i metoda, pomoću koje bi se dokazalo postojanje gravitacijskih valova, godinama su bile van dosega znanstvenika.

Zadaća LISE (Laser Interferometer Space Antenna), dakle tri satelita, svaki od kojih bi u sebi trebao nositi tri kocke napravljene od zlata i platine, jest ući u orbitu oko Sunca na tri različite pozicije i na navedenim međusobnim udaljenostima te početi mjerenje laserima. Mjerenje će se sastojati od praćenja relativne pozicije navedenih kocki, s preciznošću i do 40 mikrometara. Ako gravitacijski valovi i postoje, oni bi trebali barem malo utjecati na udaljenost između tih kocki, a na taj način bi trebali i prvi put u ljudskoj povijesti biti i zabilježeni.

Ipak, taj se projekt neće tako brzo ostvariti, tako da je LHC za sada neprikosnoveni rekorder, ali nije niti 2020. godina, kada se planira lansiranje LISE, čitavu vječnost daleko.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene