Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izumitelj Playstationa odlazi iz Sonyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek koji je izmislio Sonyjevu konzolu PlayStation Ken Kutaragi ili "otac PlayStationa", najavio je da se namjerava povući s dosadašnje funkcije direktora jednog od Sonyjevih odjela za kompjutorske igre, prenose britanski mediji.

Sonyjev PlayStation 3 nailazio je na niz zapreka, odnosno pogrešaka dok se radilo na njemu, zbog čega je puštanje te konzole na tržište kasnilo. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađen u hotelu u Zadru Pronađen Australac: Zbog zavjeta pješačio do Zadra Slika nije dostupna Perverzna prošlost Kreator lutke Barbie uživao je u seksualnim orgijama

U međuvremenu je stiglo i konkurentsko rješenje konzola
Nintendo Wii i Microsoftovo Xbox 360. 

Tijekom prošle godine Sony je diljem svijeta isporučio 1.84 milijuna PS3, a jedan od glavnih konkurenata Nintento Wii u istom je razdoblju prodan u 3.19 milijuna primjeraka. 

Analitičari vjeruju da je Kutaragijev odlazak s dosadašnje
dužnosti indikator da u Sonyju i nisu pretjerano zadovoljni prvobitnim uspjehom PS3.

Kutaragi (56), dizajnirao je originalni PlayStation, čija je prodaja postala ključni izvor prihoda za Japan nakon puštanja u prodaju 1994. kada je na tržištu odmah "planulo" 100 milijuna primjeraka.

Nakon što je dizajnirao PlayStation 2, prodan u više od 100 milijuna primjeraka te PSP prijenosnu konzolu, postigavši još jedan izniman uspjeh, Kutaragi je nastavio posao, radeći na PS3. 

Da bi lansirao na tržište novu konzolu, koju stručnjaci smatraju vitalnom za budućnost tvrtke, Sony je morao uložiti dosta financijskih sredstava.

"Iznimno sam sretan što sam uspio napraviti četiri uspješne konzole u 'obitelji' Playstation-a", rekao je novinarima Kutaragi. "Bio je to iznimno velik izazov za mene." 

Direktor Sonya Howard Stringer Kutaragija smatra istodobno "velikim vizionarom i velikim poduzetnikom". 

"Ne samo da je za tvrtku Sony Group uspio priskrbiti više milijardi dolara vrijedan posao, već je u ovu vrstu posla uveo
novu dimenziju", rekao je Stringer.

Na Kutaragijevo mjesto, koji će postati počasni predsjednik Odjela Sony Computer Entertainment, imenovan je Kazuo Hirai.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene