Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još 2009. godine japanska svemirska agencija Jaxa obznanila je kako je njihova sonda na Mjesecu pronašla rupu dovoljno duboku da u njoj bude manja ljudska baza. Sada su ih u pronalasku nadmašili Indijci.


Njihova svemirska agencija tvrdi kako je na Mjesecu pronašla ogromnu podzemnu špilju, blizu ekvatora, odnosno na području Oceanus Procellarum, prenosi siliconindia.com. Tu golemu pećinu otkrila je indijska sonda Chandrayaan-1.

Vezani članci Slika nije dostupna Raketa Delta 2 s robotskim sondama lansirana na Mjesec Slika nije dostupna Kina lansirala drugu lunarnu sondu

Pećina je navodno duga 1,7 kilometara i široka čak 120 metara. japanska špilja, iz 2009. godine, za usporedbu, duboka je svega 88 metara i široka 65 metara. Špilja koju je otkrila indijska sonda dovoljno je velika da se u njoj sagradi manji lunarni grad.

Prednosti ljudske baze u Mjesečevom podzemlju su zaštita od štetnog zračenja, udara mikro-meteora, prašine i ekstremnih temperaturnih promjena, zbog prisutnosti lave. Zbog lave temperatura u špilji je gotovo konstantna i iznosi oko -20 stupnjeva Celzijusa, dok na površini Mjeseca varira između 130 stupnjeva i -180 stupnjeva Celzijusa, ovisno o tome radi li se o danu, ili noći.