Obavijesti Pretražite Navigacija
OmniTouch i PocketTouch

Hrvatski znanstvenik razvija tehnologiju budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
OmniTouch omogućit će korištenje tehnologije na dodir na svim površinama, a ne samo na ekranima.

Brojni se korisnici i dalje teško privikavaju na pisanje po ekranima osjetljivim na dodir na telefonima, a pogotovo se to odnosi na uređaje s manjim ekranima na kojima su virtualne tipke premale za ugodno pisanje tako da mnogi imaju problema prilikom pisanja dužih poruka i mailova.

No, takvi problemi uskoro bi mogli postati prošlost zahvaljujući Microsoftu i nekoliko njegovih znanstvenika – među kojima se nalazi i Hrvat Hrvoje Benko, koji rade na tehnologiji OmniTouch.

Ova tehnologija omogućuje prikazivanje virtualne tipkovnice na različitim površinama – npr. na ruci, zidu, stolu i slično te ćemo takvu virtualnu tipkovnicu moći koristiti kao onu na telefonu, odnosno računalu. Prednosti su očite – nećemo biti ograničeni na malu površinu ekrana telefona, već ćemo pred sobom imati veliku tipkovnicu putem koje će pisanje biti puno brže.

Benko je u članku za Microsoft Research rekao da su htjeli 'kapitalizirati velike površine koje nam pruža stvarni svijet' te kako je 'samo područje dlana veće od veličine ekrana prosječnog telefona' što automatski povećava i površinu virtualne tipkovnice.

Osim za pisanje, OmniTouch može se iskoristiti i za prikazivanje sadržaja s telefona pa, kako to možemo vidjeti u Microsoftovoj demonstraciji, kada korisnik dobije obavijest o primljenom mailu, on ne mora gledati na svoj telefon, već na vlastitoj ruci (ili nekoj drugoj površini) klikne na virtualni meni i odabere da taj mail želi pročitati na vanjskoj površini. Zatim mora odrediti, odnosno označiti površinu na kojoj želi pročitati mail i on će se zatim prikazati na toj površini – zidu, stolu, ruci ili slično.

Također, putem OmniToucha moći ćemo odabirati aplikacije, pregledavati slike, mape i slično na različitim površinama.

OmniTouch sastoji se od male kamere i pico projektora koji se trenutno koriste tako da su postavljeni na rame i s njega obasjavaju virtualnu tipkovnicu na dlan, odnosno druge površine, a s obzirom da ova tehnologija nije usavršena, još ne možemo očekivati njenu implementaciju u telefone i druge proizvode – mada je za očekivati da ćemo u budućnosti zaista koristiti ovu ili neku sličnu tehnologiju za prikaz sadržaja s telefona, odnosno unos teksta.

Osim na ovoj tehnologiji, Benko i znanstvenici iz Microsofta rade na još jednoj zanimljivoj tehnologiji – PocketTouch koja omogućava kontroliranje telefona dok se uređaj nalazi u džepu.

Naime, putem senzora koji se montira na stražnji dio telefona, moguće je odbacivati pozive ili odgovarati na tekstualne poruke bez vađenja telefona iz džepa hlača ili košulje.

Potrebno je prstima priječi preko tkanine ispod koje se nalazi telefon – odnosno njima oblikovati slova ili određene oznake kako bi napisali poruku i poslali je. Iako se čini iznimno komplicirano, prvi testovi pokazali su se uspješnima i iznimno preciznim. PocketTouch i dalje je u razvoju te će vjerojatno proći još dosta vremena dok se počne koristiti u telefonima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene