Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor australskom fizičaru

Hrvatski astrofizičar: Priča o dva sunca 2012. je izmišljotina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski news.com.au prenio je jučer priču tamošnjeg profesora fizike dr. Brada Cartera, o skorašnjoj eksploziji zvijezde Betelgeuse u supernovu i rađanju 'novog sunca' na nebu. Naš stručnjak tvrdi, to su gluposti.

'Priča o eksploziji zvijezde Betelgeuse u 2012. je izmišljotina koja je dio folklora o navodno katastrofičnoj 2012. godini. Uz to, priča je napuhana i što se tiče sjaja takve eksplozije, jer Betelgeuse neće moći pretvoriti noć u dan', rekao je za Dnevnik.hr splitski astrofizičar Dejan Vinković.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

>> Australski fizičar: Zemlja će 2012. imati dva sunca

'Otkriće' australskog fizičara nije 'prizemljio' samo naš stručnjak, već i drugi. Discovery News tako piše da o rođenju drugog sunca nema niti govora te isto tako navode kako se ne radi o ničem više od opetovane urbane legende. 'Nekoliko takvih 'bliskih' eksplozija desilo se tokom zadnjih 1.000 godina i bile su vidljive kao zvijezda tokom dana', pojasnio je Vinković.

'Betelgeuse zbog svoje manje udaljenosti će biti samo nešto sjajniji, poput punog Mjeseca, i to je to. Kada će se to desiti nemoguće je predvidjeti, ali neka iole ozbiljnija vjerojatnost je na skali od milijun godina', zaključio je Vinković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene