Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Facebook uveo pretplate

Facebook uveo opciju sličnu Twitteru – pratite korisnike koji vam nisu prijatelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moći ćemo se pretplatiti na statuse osoba koje nam nisu prijatelji, ali ćemo moći pratiti samo njihove javne objave

Facebook i dalje nadograđuje i poboljšava svoju društvenu mrežu te su u posljednjih nekoliko mjeseci predstavili brojne nove opcije – od video poziva do novih poruka i smart lista, a sada objavili još jednu mogućnost – pretplatu na statuse korisnike.

Ono što je zanimljivo jest da se možemo pretplatiti i na statuse korisnika s kojima nismo prijatelji, no prikazivat će nam se samo njihove javne objave, odnosno objave koje su dostupne svima.

Također, već sada i sami možete aktivirati vlastite pretplate i tako omogućiti svim prijateljima, ali i ostalim korisnicima ove društvene mreže praćenje vaših (javnih) aktivnosti na Fejsu. Nakon što aktivirate ovu opciju, s lijeve strane na vašem profilu, ispod slike i osnovnih kategorija pojavit će vam se i dvije nove kategorije – Subscriptons – dakle, osobe koje pratite putem pretplata, ali i Subscribers, korisnici koji vas prate na ovaj način te možete odabrati opciju da vas Facebook obavijesti kada vas netko počne pratiti.

Putem pretplata trebali bi lakše kontrolirati sadržaj, odnosno statuse prijatelja i ljudi koje pratimo pa tako, klikom na 'Subscribe' na profilu korisnika (naravno, i oni prvo moraju omogućiti opciju pretplate), možemo odabrati da li ćemo primati sve njegove update s Facebooka, većinu updatea ili samo one bitne.

Također, Facebook je omogućio da odaberemo i kategorije updatea koje želimo pratiti pa tako možemo odabrati između sljedećih kategorija: osnovne informacije, update statusa, fotografije i video te igre.

Ovako ćemo moći jednostavno filtrirati i izbaciti nama nezanimljiv sadržaj s kojima nas često prijatelji zasipaju pa ćemo tako moći odabrati praćenje statusa nekih prijatelja, ali možemo odabrati da nam se ne prikazuju informacije o njihovim igrama i slikama koje uploadaju.

Ova opcija posebno će biti zanimljiva javnim osobama (i u Facebooku posebno naglašavaju da na ovaj način možemo pratiti objave političara, slavnih osoba i novinara) čija je aktivnost i sadržaj koji dijele zanimljiv velikom broju korisnika koji će ih moći jednostavno pratiti bez potrebe da budu njihovi prijatelji, a oni će putem nove opcije svoje misli i statuse moći dijeliti s velikim brojem korisnika.

S obzirom da se bliži vrijeme izbora, bit će zanimljivo vidjeti tko će od hrvatskih političara omogućiti ovakav način pretplate na svoje statuse kako bi nas informirali o svojim predizbornim aktivnostima i izbornim obećanjima.

Na nekim internetskim stranicama već uspoređuju ovu opciju s Twitterom i tu su u pravu jer nam ona omogućava objavljivanje javnih poruka koje će biti dostupne svima koji su pretplaćeni na naš račun.

Brojne promjene koje je Facebook uveo u zadnje vrijeme – 'inspiriran' Googleom+ i Twitterom, omogućile su nam bolje korisničko iskustvo i puno veću kontrolu nad sadržajem koji mi dijelimo, a sada i sadržajem naših prijatelja i drugih osoba koje pratimo.

Sigurno je da će Zuckerberg i ekipa i dalje nastaviti nadograđivati svoju društvenu mrežu te se postavlja pitanje što sljedeće možemo očekivati od Facebooka. Glasine kažu da bi to mogao biti glazbeni servis kojeg će navodno predstaviti već ovaj mjesec (ne bi trebao biti dostupan u Hrvatskoj), a nadamo se da će uskoro predstaviti i službenu aplikaciju za iPad.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene