Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzan rast od 2000.

Emisija stakleničkih plinova u razvijenim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Količina ispuštenih stakleničkih plinova u industrijski razvijenim zemljama ozbiljno je porasla od 2000., prema izvješću koje je UN objavio u ponedjeljak u Bonnu.

Dva tjedna uoči konferencije o klimi koja počinje 1. prosinca u Poznanju, u Poljskoj, tajništvo UN-ove Konvencije o klimatskim promjenama bilježi porast emisije od 2,3 posto u 40 industrijski razvijenih zemalja od 2000. do 2006. 

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

>> 'Hrvatska se neće odmah priključiti trgovanju emisijama stakleničkih plinova'

U razdoblju od 1990. do 2006. (1990. je referentna godina), količina ispuštenih stakleničkih plinova u industrijski razvijenim zemalja pala je za 4,7 posto na globalnoj razini, ali je taj ohrabrujući rezultat posljedica spektakularnih smanjenja u tranzicijskim gospodarstvima bivšeg istočnog bloka (- 37,6 posto samo u tim gospodarstvima), nakon zatvaranja mnogih zastarjelih energetskih i industrijskih postrojenja (- 56 posto u Latviji, - 44 posto u Rumunjskoj).

No ispuštanje stakleničkih plinova u tim zemljama ponovo je bilo u porastu za 7,4 posto između 2000. i 2006.

Usto, Australija (+ 28,8 posto), Kanada (+ 21,7 posto) i Sjedinjene Države (+ 14,4 posto) i dalje ispuštaju u atmosferu preveliku količinu stakleničkih plinova, kao i Španjolska (+ 50,6 posto) i Portugal (+ 40 posto) u Europi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene