Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dokazano da ultrazvuk šteti mozgu fetusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultrazvuk može utjecati na razvoj mozga tijekom razvoja fetusa te se stoga trudnice ne bi trebale izlagati čestim ili nepotrebnim ultrazvučnim pregledima.

To je zaključak istraživanja tima pod vodstvom hrvatskoga znanstvenika Paška Rakića sa Sveučilišta Yale, piše Jutarnji list. Studija je nedavno objavljena u uglednom znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), a o njemu su protekli tjedan izvijestili mnogobrojni svjetski mediji, uključujući CNN, Reuters i The New York Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Omega-3 pomaže razvoju mozga fetusa Slika nije dostupna Zavirite u muzej mozgova

Zanimljivo je da je u istraživanju, uz prof. Rakića, sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik - mladi Splićanin Vicko Glunčić (32), koji je zajedno s Geneom Angom glavni autor na tome zapaženom radu.

Ovo je prvi rad koji pokazuje da ultrazvuk može interferirati s razvojem mozga, na što se već dulje sumnjalo. Naši su rezultati pokazali da ultrazvuk može ometati proces migracije neurona tijekom razvoja mozga.

Iznenadilo me kako su naši rezultati privukli toliku pozornost medija - rekao nam je u telefonskom razgovoru jučer navečer dr. Vicko Glunčić.

Tijekom razvoja mozga novorođeni neuroni migriraju na svoju konačnu poziciju u moždanoj kori. Pravilno pozicioniranje neurona u moždanoj kori ključno je za kasnije normalno funkcioniranje mozga u cjelini.

Studija je rađena na laboratorijskim životinjama; kada su skotne mišice bile izložene ultrazvuku dulje od 30 minuta, pokazalo se da mali, ali statistički znatan broj neurona ne uspijeva zauzeti svoju pravilnu poziciju u moždanoj kori, nego zaostaje u dubljim slojevima moždane kore ili u bijeloj tvari mozga.

Ovi rezultati iznimno su važni s obzirom na to da se poremećaji u migraciji neurona smatraju jednim od mogućih uzroka niza neuroloških i psihijatrijskih oboljenja, od disleksije i autizma do mentalne retardacije i shizofrenije.

- Zasad ne možemo govoriti o konkretnim poremećajima jer su za to naručena nova istraživanja na majmunima. No izvjesno je da se tijekom trudnoće, a posebice u fazi intenzivnog razvoja mozga, ne preporučuje izlaganje ultrazvuku za koje ne postoji medicinska indikacija - objasnio je dr. Glunčić.

Posljednjih godina među mnogim je roditeljima postalo moderno odlaziti na česta ultrazvučna snimanja kako bi se zabilježio praktički svaki korak u razvoju bebe. Taj je trend posebno izražen među celebrityjima, o čemu najbolje govori primjer Toma Cruisea i njegove supruge Katie Holmes koji su ultrazvučnim snimkama željeli ovjekovječiti razvoj svoje djevojčice Suri.

- Naši rezultati dodatno su potvrdili postojeće preporuke autoritativnih organizacija u polju primjene ultrazvuka, Američkog zbora za radiologiju i Uprave za hranu i lijekove (FDA), da se trudnice pregledavaju ultrazvukom samo kada za to postoji medicinska indikacija te da takvi pregledi moraju biti provedeni isključivo pod nadzorom liječnika i posebno školovanih tehničara - rekao je dr. Glunčić.

On je trenutačno na specijalizaciji iz neurokirurgije na Sveučilišnom medicinskom centru Vanderbit (država Tennessee), koji slovi za jedan od najprestižnijih i najzaposlenijih medicinskih centara u Americi. S dr. Glunčićem razgovarali smo u trenutku kada je završio naporno 32-satno dežurstvo.

- Jedan sam od iznimno rijetkih stranaca koji su dobili specijalizaciju iz neurokirurgije u Americi - rekao je dr. Glunčić, naglasivši pritom da bi želio da u budućnosti svoje znanje iz neuroznanosti i neurokirurgije primijeni i u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene