Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Do 2050. sva mora ostaju bez riba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavi li čovječanstvo izlovljavati ribu i plodove mora sadašnjim tempom, sve vrste će se do 2050. toliko prorijediti da se komercijalni ribolov više neće isplatiti.

To su u petak upozorili znanstvenici u uglednom međunarodnom časopisu Science. 

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Ilustracija (Foto: AFP) zagađenost sredozemlja Jedna bočica, jedna ribica: Stručnjaci upozoravaju da će se uskoro izjednačiti omjer riba i plastičnog otpada

Tek koji dan ranije, glavni ekonomist britanske vlade, sir Nicholas Stern, upozorio je pak da da bi ekološko iscrpljivanje planeta moglo voditi u ekonomsku krizu. 

Oboružani tim i drugim podacima o ugroženosti planeta Zemlje, britanski premijer Tony Blair dočekao je u petak u Londonu njemačku kancelarku Angelu Merkel. Kao bivša ministrica za okoliš i Angela Merkel drži da je borba protiv klimatskih promjena, izazvanih atmosferskim zagađenjem, neobično važna.

Stoga je najavila da će to postati prioritetom 2007., kada Njemačka bude predsjedavala i Europskom unijom grupom najrazvijenijih zemalja G8. 

Do londonskog susreta Merkel-Blair dolazi uoči UN-ovih razgovora o borbi protiv klimatskih promjena, koji počinju idućeg tjedna u Keniji. Trenutačno se borba protiv štetnih emisija ugljičnog dioksida - što vodi do globalnog zatopljavanja - regulira Protokolom iz Kyota.

Taj je dokument prihvatilo 35 razvijenih zemalja, ali ga nisu potpisale ni Sjedinjene Države, niti velike zemlje u razvoju poput Kine i Indije. Protokol je na snazi do 2012., no već sada treba razmišljati o onome što dolazi nakon toga. Britanija i Njemačka smatraju da nikakvo rješenje nije moguće, ako u jednadžbu nisu uključene Amerika, Indija i Kina. 

Pridobivanje Washingtona neće biti lako. Dio stručnjaka smatra da će se s time morati čekati do odlaska Georgea Busha iz Bijele kuće početkom 2009. Tony Blair vjeruje da bi Europska unija kao blok morala dogovoriti - smjeliju europsku energetsku i klimatsku strategiju, koja smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, povećava razlnolikost energetskih izvora i povećava energetsku djelotvornost temeljenu na čistoj novoj tehnologiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene