Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Rijetka pojava u svemiru

Djevojčica slučajno otkrila supernovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće supernove i ne bi bila velika vijest da je nije pronašla najmlađa osoba do sada, 10-godišnja Kathryn Gray.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala Danka Ilić Utrka s vremenom Potraga za nestalom djevojčicom Dankom: "Jedan pravac istrage još uvijek nije isključen"

Supernova magnitude 17 otkrivena je 2. siječnja u New Brunswicku u Kanadi. Nalazi se u galaksiji UGC3378 koja je od Zemlje udaljena 240 milijuna svjetlosnih godina. Smještena je u konstelaciji Camelopardalis.

Kathryn je supernovu pronašla uz malu očevu pomoć jer joj je pomogao da utvrdi je li zaista riječ o supernovi ili možda asteroidu. Svoje otkriće predstavili su lokalnom astronomu koji je supernovu potom registrirao.

>> VIDEO: Napravili supernovu u staklenci

'Zaista je fantastično da tako mladu osobu zanima astronomija', kazala je Deborah Thompson iz Kraljevskog astronomskog društva u Kanadi. Supernova je rijetka pojava i radi se o eksplozijama zvijezda nekoliko puta većih od Sunca.

Budući da eksplozija zasjeni obične zvijezde moguće ju je uočiti i običnim teleskopom, čak i u dalekim galaksijama. Potrebno je samo proučiti prijašnje fotografije iste lokacije i uočiti promjene. Kathryn je upravo to i učinila, pregledala je stare očeve snimke svemira i usporedivši ih, uočila promjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene