Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šest divovskih puževa postavljenih u krugu stanice za pročišćavanje vode u Sankt Peterburgu mjeri onečišćenost zraka, objavilo je u utorak društvo Vodokanal iz drugog po veličini ruskoga grada.


Tri afrička puža vrste Achatina opremljena su uređajima s optičkim vlaknom kojim se kontroliraju otkucaji njihovih srca i njihova motorička aktivnost. Puževi udišu zrak i dim što ga ispuštaju tvornice. Tri druga puža opremljena su jednakim uređajem, ali udišu zrak bez dima i njihovi se otkucaji srca uspoređuju s puževima izloženima tvorničkom dimu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi? Slika nije dostupna U SARAJEVU DRAMATIČNO Stanovništvo upozoreno da što manje boravi na vani

Puževi, kojih duljina može doseći 20 centimetara, izabrani su za mjerenje jer udišu plućima, kao ljudi, a imaju i takvu kućicu da se o nju oprema može učvrstiti bez straha da će je oštetiti.

Što je zrak onečišćeniji, to su ubrzaniji otkucaji srca i disanje puževa, objasnilo je društvo koje mjerenje provodi primjenjujući jedinstvenu tehnologiju koju je izradila Akademija ruskih znanosti.

S obzirom da su puževi spori, promatranje je lakše, objasnilo je društvo Vodokanal koje se od 2005. koristi crvima za nadzor kakvoće vode iz rijeke Neve. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju