Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spori pa je lakše promatranje

Divovski puževi mjere onečišćenost zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest divovskih puževa postavljenih u krugu stanice za pročišćavanje vode u Sankt Peterburgu mjeri onečišćenost zraka, objavilo je u utorak društvo Vodokanal iz drugog po veličini ruskoga grada.

Tri afrička puža vrste Achatina opremljena su uređajima s optičkim vlaknom kojim se kontroliraju otkucaji njihovih srca i njihova motorička aktivnost. Puževi udišu zrak i dim što ga ispuštaju tvornice. Tri druga puža opremljena su jednakim uređajem, ali udišu zrak bez dima i njihovi se otkucaji srca uspoređuju s puževima izloženima tvorničkom dimu.

Pročitajte i ovo Sarajevo je najzagađeniji grad na svijetu (Foto: AFP) Gori i od New Delhija Sarajevo je najzagađeniji grad na svijetu: Stanovnici se guše u otrovnom zraku opasnom za ljudski život Građani Slavonskog Broda još uvijek nemaju pitke vode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zagađeni zrak i voda Vlada odgovorila na sva pitanja koja muče Brođane: "Dvaput tjedno uzorkovat će se voda i provoditi kontrola crpilišta i mreže"

Puževi, kojih duljina može doseći 20 centimetara, izabrani su za mjerenje jer udišu plućima, kao ljudi, a imaju i takvu kućicu da se o nju oprema može učvrstiti bez straha da će je oštetiti.

Što je zrak onečišćeniji, to su ubrzaniji otkucaji srca i disanje puževa, objasnilo je društvo koje mjerenje provodi primjenjujući jedinstvenu tehnologiju koju je izradila Akademija ruskih znanosti.

S obzirom da su puževi spori, promatranje je lakše, objasnilo je društvo Vodokanal koje se od 2005. koristi crvima za nadzor kakvoće vode iz rijeke Neve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene