Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šest divovskih puževa postavljenih u krugu stanice za pročišćavanje vode u Sankt Peterburgu mjeri onečišćenost zraka, objavilo je u utorak društvo Vodokanal iz drugog po veličini ruskoga grada.


Tri afrička puža vrste Achatina opremljena su uređajima s optičkim vlaknom kojim se kontroliraju otkucaji njihovih srca i njihova motorička aktivnost. Puževi udišu zrak i dim što ga ispuštaju tvornice. Tri druga puža opremljena su jednakim uređajem, ali udišu zrak bez dima i njihovi se otkucaji srca uspoređuju s puževima izloženima tvorničkom dimu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi? Slika nije dostupna U SARAJEVU DRAMATIČNO Stanovništvo upozoreno da što manje boravi na vani

Puževi, kojih duljina može doseći 20 centimetara, izabrani su za mjerenje jer udišu plućima, kao ljudi, a imaju i takvu kućicu da se o nju oprema može učvrstiti bez straha da će je oštetiti.

Što je zrak onečišćeniji, to su ubrzaniji otkucaji srca i disanje puževa, objasnilo je društvo koje mjerenje provodi primjenjujući jedinstvenu tehnologiju koju je izradila Akademija ruskih znanosti.

S obzirom da su puževi spori, promatranje je lakše, objasnilo je društvo Vodokanal koje se od 2005. koristi crvima za nadzor kakvoće vode iz rijeke Neve. (Hina)