Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD se priprema na drastično unaprjeđenje širokopojasnog interneta. Njihov cilj je povećati brzinu razmjene podata i do 20 puta unutar sljedećih desetak godina.


Preneseno u brojke, cilj FCC-ja jest podignuti brzinu širokopojasnog interneta na 100 megabita po sekundi. Ipak, za to će im trebati podrška korporacija, zakonodavstva te financijska potpora, sve od kojih još zasad nije osigurano, da bi se proveo taj ambiciozan plan.

Plan FCC-ja jest zapravo i službeni stav administracije američkog predsjednika Baraka Obame, kako širokopojasni internet više nije luksuz, već ključ za ekonomski razvoj, sustav edukacije i zdravstva, prenosi agencija AP. 'Za mene postavljanje te infrastrukture predstavlja slične izazove, s kojima smo se suočili s uvođenjem telefonskih linija i struje', istaknuo je šef FCC-ja Julius Genachowski.

Generalni plan je spojiti 100 milijuna američkih kućanstava na ultra brzu internetsku vezu, ali to nije sve. naime, plan je isto u svakoj većoj zajednici odrediti baznu instituciju poput škole, knjižnice ili bolnice, koja bi imala širokopojasnu vezu od najmanje jednog gigabita po sekundi, što bi bilo deset puta brže od zamišljene normalne veze za ostale korisnike. Time se misli pokriti preko 90 posto američke populacije, što je uistinu impresivna brojka.