Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Androidi najproblematičniji!

A koliko su sigurni pametni telefoni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosne kompanije upozoravaju na velik porast opasnosti od malwarea u Androidu, Googlevci ih nazvali prevarantima i šarlatanima!

U posljednje vrijeme objavljeno je nekoliko istraživanja u kojima se upozorava na povećanu opasnost od mobilnog malwarea, pri čemu najveća opasnost prijeti korisnicima mobilnih uređaja koji rade na operativnom sustavu Android.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Android je najviše na udaru zbog svoje 'otvorene prirode', ali i zbog činjenice da zauzima najveći dio mobilnog tržišta pa je samim time zanimljiviji hakerima.

U svom izvještaju o sigurnosti smartphonea tako u McAfeeju upozoravaju na opasnosti koje malware može izazvati korisnicima pametnih telefona – aplikacije NickiSpy.A i GoldenEagle.A mogu snimati razgovore na telefonu kroz duži vremenski period te zatim te informacije iskoristiti protiv korisnika, dok LoveTrip šalje poruke na skupe telefonske brojeve bez znanja korisnika što može dovesti do velikih telefonskih računa.

No, pitanje je koliki je trenutno zaista problem s malwareom i pametnim telefonima, jer većinu takvih istraživanja potpisuju sigurnosne kompanije kojima je u interesu prodati sigurnosni softver korisnicima smartphonea.

Tako barem misli jedan od menadžera u Googleu Chris DiBona koji je na Googleu+ napisao da problemi uopće nisu tako veliki kako ih se prikazuje te je one koje objavljuju takva izvješća nazvao 'šarlatanima i prevarantima' koji samo misle na zaradu.

McAfeeja, i Juniper Networks upozorio je na veliko povećanje mobilnog malwarea za Android, a kompanija Bit9 objavila je popis pametnih telefona koji su najranjiviji na malware i na toj listi čak prvih dvanaest pozicija zauzimaju mobilni uređaji koji rade na Googleovom operativnom sustavu, dok se na 13. mjestu nalazi iPhone 4.

Bit9 upozorava i na problem s fragmentacijom Android platforme jer '56 posto telefona na tržištu danas koristi zastarjele i nesigurne verzije Androida, a proizvođači mobitela poput Samsunga, HTC-a, Motorole i LG-ja često predstavljaju nove modele telefona sa zastarjelim softverom i onda ih sporo nadograđuju na posljednje i najsigurnije verzije Androida'.

DiBona kaže da, iako se rizik povećava – što je normalno s obzirom na povećanje broja korisnika pametnih telefona, sigurnosni problemi ipak nisu tako veliki, a napadi sofisticirani kao oni na osobnim računalima.

Dodao je da ne postoji telefon koji ima neke velike sigurnosne probleme s virusima u tradicionalnom smislu kakvi postoje na računalima koja rade na Windowsima i na nekim Macovima. Na mobilnom tržištu problem se nalazi u aplikacijama – sve velike platforme imaju vlastite trgovine aplikacijama na kojima se nalaze i 'neke aplikacije koje rade loše stvari', no kada se one otkriju, odmah ih se izbaci iz app storea.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene