Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godina 2011. bit će godina tehnološke revolucije jer svakodnevno na tržište stižu novi gadgeti, poput smartphonea, netbooka i iPada.


Predviđa se prodaja oko 400 milijuna upravo tih novih uređaja. Za to su spremne i vodeće telekom tvrtke u Hrvatskoj. 'Svaki gadget koji sam kupio, olakšao mi je život. Kad sam kupio iPhone, puno mi je bilo lakše komunicirati sa svim prijateljima, i s Fecebooka i Tvitera', ispričao je Dario Krznar, zaljubljenik u gadgete.

Vezani članci Slika nije dostupna Prozirna folija koja konstantno napaja gadgete Slika nije dostupna FOTO Prepoznajete li se u ovakvim pozama, na putu ste prema nevoljama

Dominaciji standardnih osobnih računala, dugoj 30 i više godina, došao je kraj. Ove godine vladaju smartphone i netbookovi. 'Omogućuju kontinuirano pristup internetu, društvenim mrežama, video sadržajima i time daju jednu novu kvalitetu življenja', pojasnio je njihovu svrhu Ivica Mudrinić, Predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a.

Šest je milijuna korisnika mobitela u Hrvatskoj od kojih je 80 posto priključeno na mrežu svih mreža. Ušli smo u novu eru, novi gadgeti s polica će nestajati jedan za drugim, oko 400 milijuna samo ove godine.

PC neće doživjeti sudbinu dinosaura

'U omjeru, 9:1 iPad koristim više nego računalo u svoje privatno vrijeme', tvrdi Dario. Ipak, kultni PC još neće doživjeti sudbinu dinosaura. 'Proglasiti PC mrtvim, bilo bi prerano. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se sve razvijati, ali smrtna presuda  daleko smo od toga', kaže Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipnet-a.

No blizu smo probijanja mitske brojke od jedne milijarde korisnika društvenih mreža. 'Čak 48 posto korisnika prvu stvar ujutro provjerava svoj Fejsbuk profil, ali i stariji pronalaze društvene medije kao nužno sredstvo komunikacije', kaže Dejan Ljuština, direktor Odjela za poslovno savjetovanje Deloitte.

'Imam osjećaj kao da se nikad ni ne skidam s njih jer su stalno upaljene negdje u pozadini', objašnjava Dario. 2011. godina je novih tehnologijskih trendova koji polako, ali sigurno sjedaju i u naše ruke, imali 18 ili 60 godina.