Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tjednu u kojem i Vlada najavljuje grčevitu borbu za poticanje investicija u Hrvatskoj Dnevnik Nove TV nastavlja akciju Želimo Znati. Reporterka Tatjana Krajač traži odgovor na pitanje zašto investitori, prvenstveno strani, bježe iz Hrvatske.


Korupcija, spora birokracija, nepostojanje plana za investitore, ali i porezna politika glavni su problemi s kojima se suočava svaki potencijalni ulagač u Hrvatsku. Odgovorna je država, ali i lokalne vlasti čiji pristup često na prvu odbije ulagače.

Vezani članci Slika nije dostupna Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja Slika nije dostupna Želimo znati: Kada će se ubrzati posvajanja u Hrvatskoj?

Za talijanskog proizvođača donjeg rublja Hrvatska je bila logičan izbor. Posluje na području varaždinske županije od '95. Nije bilo lako početi, ni širiti se godinama.

'Radi se o vrlo banalnim stvarima na koje se vrlo često troši puno vremeno' , kaže Dubravko Hoić, član uprave Calzedonia za jugoistočnu Europu.

Pred investitorom su čak 254 neporezna nameta poput spomeničke rente, komunalnih naknada, voda i šuma. Traži se nebrojeno suglasnosti, potvrda i dozvola na lokalnoj razini. U Osječko-baranjskoj županiji tvrde da su spremni sve napraviti za investitora.

'Investitorima moramo ponuditi bolje uvjete nego u zemljama u okruženju'

Martin Marolin iz agencije za razvoj Osječko-baranjske županije kaže kako od njih investitori traže savjete. 'Ako želimo privući investitora, moramo mu ponuditi bolje uvjete nego u zemljama okruženja. Ako to napravimo, neće biti problema', tvrdi Marolin.

U susjednim zemljama također nije lako, ali se barijere, tvrde svi, prevladavaju brže. 'Nisu uvijek u pitanju korupcija, često se radi o neznanju, nespremnosti za preuzimanje odgovornosti, a često puta i o najbanalnijem – neradu', poručuje Hoić.

Za bijeg investitora domaćih i stranih krivi su, čini se, svi, od državne do lokalnih vlasti. Hrvatskoj ne nedostaju planovi za poticanje investicija. Nažalost, svaki elaborat, pa i oni najbolji padaju u vodu, jer se investitori zabijaju u zid birokracije. Dnevnik Nove TV nastavit će propitivati zašto i do kada.