Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici otkrili zašto H5N1 ubija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili moguće razloge koji objašnjavaju zašto je virus 'ptičje gripe' smrttonosniji za ljude od obične gripe. Do otkrića je došao tim znanstvenika iz Britanije radeći u Vijetnamu, jednoj od zemalja s najvećom stopom smrtnosti od opasnog virusa, uspoređujući simptome zaraženih različitim tipovima gripe.

Istraživanje je pokazalo kako virus ptičje gripe izaziva snažan upalni proces koji je često smrtonosan. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na engleskoj farmi otkriven virus H5N1 Slika nije dostupna FAO: Virus H5N1 mogao bi postati endemski u Europi

Britanski znanstvenici tvrde kako će nova saznanja pomoći u liječenju zaraženih. Od 2003. godine virusom H5N1 se zarazila 241 osoba, od kojih je polovica umrla.

Tim znanstvenika sa odjela za kliničko istraživanje sveučilišta Oxford u vjetnamskoj bolnici u Ho Chi Minh Cityju, proveo je istraživanja na 18 ljudi zaraženih virusom H5N1 i još osam zaraženih virusom obične gripe.  

Koncentrirali su se na istraživanje količine virusa u krvi, te odgovoru imunološkog sustava na zarazu. 

Otkrili su kako pacijenti zaraženi virusom 'ptičje gripe' imaju veću koncetraciju virusa u grlu nego oni zaraženi humanom gripom. Najveća je koncentracija pronađena na umrlim pacjentima, baš kao i povećana koncentracija virusa u krvi. 

Kod pacjenata zaraženih 'ptičjom gripom' zabilježena je i povećana koncentracija proteina citokina, koji smanjuju imunitet organizma. Najveća je razina citokina zabilježena kod pacijenata koji su umrli od posljedica zaraze. Uz sve te pojedinosti zabilježen je i značajan gubitak limfocita, bijelih krvnih zrnaca.

Kombinacija tih simtoma na kraju izaziva teško oštećenje pluća, što uglavnom završava smrću pacjenta. 

Ova bi saznanja trebala pomoći u otkrivanju efikasnog lijeka za prevenciju zaraze i boljem razumjevanju mogućnosti mutacije virusa na oblik koji može prijeći s čovjeka na čovjeka. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene