Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni tim znanstvenika objavio je veliki uspjeh na području istraživanja karcinioma nakon što je mapirana 21 mutacija, razorne promjene na genetskom kodu odgovorne za nastanak 97posto od 30 najčešćih karcinoma, prenosi BBC.


Spoznaja, tj. odgovor na pitanje što uzrokuje spomenute mutacije mogao bi uroditi novim načinima liječenja oko 200 tipova karcinoma, nadaju se znanstvenici čija su zapažanja objavljenja u časopisu 'Nature'. Neki uzročnici mutacija, poput pušenja ili UV zraka koji oštećuju ili mijenjaju naš DNA su poznati, no većina uzročnika mutacija ostaje i dalje misterij.

Tumor nastaje kada nešto pođe 'po zlu' u stanici. Tijekom životnog vijeka, stanice su izložene nizu mutacija koje ih u konačnici mogu preobraziti u tumorske koji nekontrolirano rastu. Svaka mutacija iza sebe ostavlja jedinstvenu oznaku, djelić 'genetskog grafita' koji pokazuje da li je pušenje ili UV zračenje pridonijelo mutaciji DNA, a znanstvenici su sada otkrili da 21 zaseban 'grafitni genetski potpis' uzrokuje 97 posto mutacija koje rezultiraju karcinomom.

Vezani članci Dan plavog irisa, ilustracija - 3 Dan plavog irisa: Podizanje svijesti o opakoj bolesti koja pogađa sve više mladih Ilustracija Ona boluje od multiple skleroze, a sin joj vodi borbu s tumorom: "Osjećam se zaboravljenom i izdanom. Koja su prava nas običnih smrtnika?"

>> Zahvaljujući novcu iz EU fondova naši znanstvenici traže lijek za tumor

'Vrlo sam uzbuđen. Ti obrasci, ti potpisi su sakriveni unutar genoma tumora i oni nam govore što u stvari uzrokuje karcinom', izjavio je profesor Mike Stratton, ravnatelj Instituta Sanger, uvjeren da se radi o velikom napretku na području istraživanja karcinoma.

Ostali 'potpisi' povezani su sa starenjem i imunološkim sustavom, no 12 'potpisa' za sada prkosi bilo kakvom objašnjenju. To će, međutim, potaknuti nova istraživanja, tvrde znanstvenici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju