Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačan test

Za 3.860 kuna možete otkriti do kada ćete živjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači u medicini kažu da su razvili krvi test kojim mogu odrediti koliko će dugo neka osoba živjeti. Svi koji će to htjeti saznati, za tu će informaciju platiti 3.680 kuna.

Iako testiranje još uvijek nije u primjeni njegovi kritičari već sad upozoravaju kako se tom tehnologijom otvara Pandorina kutija, gdje bi osiguravajuća društva mogla tražiti da se njihovi potencijalni klijenti prvo testiraju na tom testu, prije nego li im se ponudi polica osiguranja, piše Daily Mail.

Znanstvenici pak s druge strane tvrde kako test omogućava i otkrivanje čitavog niza poremećaja vezanih za starenje, od kardiovaskularnih bolesti do Alzheimerove bolesti. Osim toga, tvrde kako će iz testa moći iščitati 'biološku dob' testirane osobe, pomoću duljine vršaka kromosoma, koji se nazivaju telomeri.

Etička pitanja

Dužina telomera, vjeruju znanstvenici, ključan je pokazatelj potencijalnog životnog vijeka kod čovjeka, gdje kraći telomeri znače i kraći životni vijek. Ipak testom se neće moći odrediti koliko vam je mjeseci ili godina ostalo do kraja života. Znanstvenici tvrde kako će test telomera postati uobičajena praksa u slijedećih pet do deset godina.

Kritičari ipak nameću mnoštvo škakljivih pitanja, ponajviše etičke naravi, ukoliko taj test uđe u široku primjenu. Naime, pitanje je kako bi ljudi mogli reagirati na rezultate testiranja, pogotovo ako čuju ne baš tako dobre vijesti. Osiguravajuća društva smo već spomenuli, a što je tek s farmaceutima, koji bi podatke mogli iskoristiti za raznorazne lažne 'eliksire života', ili dugovječnosti.

Neke stvari možda je najbolje ostaviti u domeni nepoznatog, pogotovo ako se uzme u obzir da živimo u svijetu u kojem je monetarna politika uvijek na prvom mjestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene