Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Idealno vrijeme spavanja je od šest do osam sati. Manje od toga povećava vjerojatnost prerane smrti, a više može biti simptom neke bolesti.


Ljudi koji spavaju kraće od šest sati imaju oko 12 posto više izgleda da će prerano umrijeti u odnosu na one koji spavaju između šest i osam sati, upozorava u srijedu jedno istraživanje Sveučilišta Warwicka. Istraživanje nam nudi nepobitne dokaze o izravnoj povezanosti kratkotrajnog sna (kraćeg od šest sati) i povećanom vjerojatnosti prerane smrti. Istraživanje također ukazuje da redovno predugi san (više od devet sati) također može predstavljati problem, stoji u priopćenju tog sveučilišta.

Predugo spavanje nije samo po sebi smrtno opasno, ali može biti simptom teške i potencijalno smrtne bolesti, dodaje se u priopćenju. Tim istraživanjem je obuhvaćeno 16 istraživanja vođenih u Velikoj Britaniji, SAD-u, nekim europskim zemljama i u Istočnoj Aziji, u kojima je sudjelovalo 1,3 milijuna sudionika, koji su praćeni 25 godina tijekom kojih ih je više od 100.000 umrlo, prema istom izvoru. 'Prekratko spavanje može izazvati bolest, dok predugo spavanje može biti simptom neke bolesti', rezimira se u priopćenju profesora Francesca Cappuccia, šefa programa San, zdravlje i društvo, Sveučilišta Warwicka.

Za zdravlje bi bilo idealno spavati između šest i osam sati na dan, zaključio je stručnjak. On je dodao da se nedostatnim snom izlažemo mogućnosti da obolimo od dijabetesa, visokog tlaka ili možemo imati visoki kolesterol ili postati pretili. On je rekao da drže da povezanost premalo sna i bolesti uzrokuju niz hormonalnih ili mehanizama metabolizma i upozorio je da nas društvo navodi na sve kraće spavanje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju