Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 3 milijuna ljudi u svijetu umire godišnje zbog viška glukoze u krvi, od čega je 960.000 izravno povezano s dijabetesom, a 2,2 milijuna zbog kardiovaskularnih problema.


Višak glukoze u krvi odnosi godišnje 3,16 milijuna ljudi, što je tri puta više od smrtnosti pripisane samom dijabetesu tijekom 2001. godine, rezultati su to istraživanja objavljenog u britanskom medicinskom časopisu the Lancet.

Vezani članci Nove trošarine: Skuplje cigarete, alkohol i pića sa šećerom - 2 Objavljeno koliko bi mogli poskupjeti alkohol i cigarete, vraća se i stara odredba o kladionicama Slika nije dostupna Želite prestati pušiti? Mućkajte u ustima zaslađenu vodu

Ti podaci se mogu usporediti s godišnjom smrtnosti od duhana (4,8 milijuna), viška kolesterola (3,9 milijuna) i pretjerane težine (2,4 milijuna), naglašavaju znanstvenici uoči svjetskog dana dijabetesa 14. studenoga.

Oko 1,5 milijuna smrti od infarkta miokarda (ili 21 posto od ukupnog broja) i 709.000 smrti od cerebrovaskularnog inzulta (13 posto) i pripisuju se previsokoj stopi glukoze u krvi, koja je niža od tradicionalne definicije za dijabetes, prema ekipi liječnika Harvard School od Public Health u Bostonu.

Većina tih smrti događa se u siromašnijim zemalja, a istraživači su se poslužili podacima o stopi glukoze u krvi u 52 zemlje.