Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji bi trebali razmisliti o tome da više puta razgovaraju sa svojom djecom o mnogim aspektima seksa umjesto jednog "velikog razgovora" o neosobnim temama vezanim za seksualnost kao što je pubertet, rekli su u ponedjeljak istraživači.


"Roditelji koji imaju pristup tipa kontrolnog popisa u proširivanju razgovora o seksu sa svojom djecom vjerojatno neće imati tako veliki utjecaj...kao roditelji koji uvode nove seksualne teme i razvijaju ih kroz ponovljene razgovore", kaže njihovo izvješće objavljeno u časopisu Pediatrics.

Vezani članci Željko Kerum Kerum nakon razgovora u policiji zbog govora mržnja: ''Ima mukte reklamu, bio je u 20 medija, gubim bezveze vrijeme na gluposti'' Igračke i natpis za preminulu djevojčicu Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

Studija naslovljena "Preko 'velikog razgovora'" rabila je pisane ankete date 312 djece u južnoj Kaliforniji u dobi od 11 do 15 kako bi procijenila koliko su česti i iskreni njihovi razgovori o seksu s roditeljima.

Što su više roditelji razgovarali o seksu sa svojom djecom to su bliskiji bili njihovi odnosi, napisali su istraživači Steven Martino i kolege iz Rand Corporation.

Odnosima je također koristilo kada su se razgovori maknuli preko "sigurnih" ili bezličnih tema kao što je pubertet, razmnožavanje i seksualno prenosive bolesti prema privatnijim temama kao što je masturbacija i kako se seks osjeća.

Istraživanje je razmatralo stavove djece prema njihovim roditeljima tijekom godine dana i pitalo o koliko su od 22 seksualne teme razgovarali.

Majke su bile sklone razgovarati o dvostruko više seksualnih tema sa svojom djecom, njih 12, nego očevi, pokazala je studija.

Izvješće navodi ranije studije koje su pokazale da je za djecu s kojom se komuniciralo bilo vjerojatnije da će odgoditi spolni odnos, a ako se odluče na seks, da će upotrijebiti kontracepciju i imati manje partnera.