Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje prekomjerno piju, najmanje četiri pića dnevno, izložene su riziku ranijeg krvarenja u mozgu od ostalog dijela stanovništva, pokazalo je francusko istraživanje.


Znanstvenici čije je otkriće objavljeno u časopisu Neurology fokusirali su se navike pijenja među ljudima koji su pretrpjeli intracerebralno krvarenje koje se manifestira simptomima moždanog udara. Među 540 promatranih pacijenata jedna četvrtina bili su teški ovisnici o alkoholu prije nego su pretrpjeli moždani udar uslijed krvarenja u mozgu. Kod njih je do krvarenja došlo kada su prosječno imali 60 godina za razliku od ostalog dijela bolesnika kod kojih je krvarenje u mozgu nastupilo u prosječnoj dobi od 74 godine.

>> Evo zašto čovjek može preživjeti i do 70 dana bez hrane

'Kronični alkoholizam povećava rizik krvarenja u ranijoj životnoj dobi', kazala je voditeljica istraživanja Charlotte Cordonnier sa sveučilišta Lille Nord de France. Teški alkoholičari ne samo da su ranije imali krvarenje u mozgu nego su bili i relativno zdraviji te imali manje izglede za srčanu bolest ili moždani udar u odnosu na bolesnike koji nisu bili teški ovisnici o alkoholu, dodaju znastvenici.

Osim što bi kod alkoholičara krvarenje prosječno ranije nastupilo, kod nekih je prognoza za oporavak bila lošija. Naime, u slučajevima krvarenja duboko u moždanom tkivu teški ovisnici o alkoholu, mlađi od 60 godina, imali su bitno veće izglede umrijeti unutar dvije godine.

>> Pušenje marihuane povećava rizik od raka testisa

Neurolog Larry Goldstein, koji nije bio uključen u istraživanje, ističe da ovi rezultati sami po sebi ne dokazuju da konzumiranje velikih količina alkohola izaziva krvarenje u mozak jer treba uzeti u obzir i druge faktore koji pridonose krvarenju poput pušenja. Tako navodi da su teški ovisnici o alkoholu često i pušači, a mogu postojati i drugi dodatni faktori rizika koji utječu na pojavu krvarenja u mozak. Ipak, podsjeća Goldstein, teški alkoholizam već se dugo smatra faktorom rizika za moždane udare pa nema razloga ne vjerovati da je u tom smislu pijenje samo po sebi problem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Ilustracija S više od četiri promila i bez vozačke dozvole sjeo u traktor: Što je moglo poći po krivu? Slika nije dostupna Hrvatima najdraže: Prozirno, a nije voda!
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju