Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje dokazalo

Pušenje marihuane povećava rizik od raka testisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi muškarci koji povremeno puše marihuanu imaju dvostruko veće izglede da dobiju rak testisa u odnosu na muškarce koji nikad nisu konzumirali marihuanu, pokazalo je američko istraživanje.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer, utvrdili su da je veza uspostavljena s određenom vrstom raka testisa - neseminomatoznim karcinomom zametnih stanica testisa.

"Ovo je treće istraživanje koje pokazuje više nego dvostruki rizik za ovu posebno nepoželjnu dvrstu raka testisa među mladim muškarcima koji uživaju marihuanu", kazala je Victoria Cortessis s južnokalifornijskog sveučuilišta iz Los Angelesa koja je vodila istraživanje.

Pročitajte i ovo Njemačka legalizirala marihuanu - 1 Od 1. travnja Njemačka je legalizirala uporabu i uzgoj kanabisa: Pogledajte kolike količine su dozvoljene Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

>> Studija: Veći rizik za IQ u mladih uživaoca marihuane

Ona dodaje da se učestalost raka testisa neobjašnjivo povećava tijekom posljednjih sto godina. Prema podacima Američkog udruženja za borbu protiv raka svaki 270-i Amerikanac može oboljeti od ove bolesti a zbog dobrih metoda liječenja bolest je visoko izlječiva i tek svaki pettisućiti može od nje i umrijeti.

Ne zna se što izaziva rak testisa no uočeno je da su faktori rizika nespuštanje testisa u skrotum do kraja prve godine života te izloženost pesticidima ili hormonima. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene