Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđena veza između kofeina i spontanog pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakodnevno uzimanje visokih doza kofeina tijekom trudnoće povećava rizik od spontanog pobačaja, pokazala je studija koja je potvrdila rezultate prethodnih istraživanja.

Trudnice bi trebale "razmisliti o tome da prestanu konzumirati pića koja sadrže kofein", pišu autori studije objavljenje u zadnjem izdanju Američkog dnevnika za obstetriciju i ginekologiju (American Journal of Obstetrics and Gynecology).
Zbog jutarnjih mučnina i povraćanja izazvanih trudnoćom mnoge žene prestaju konzumirati pića na bazi kofeina, otkriva dr. De-Kun Li iz centra Kaiser Permanente.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Olivier Véran Pravo imaju od 1975. Francuska bi uskoro u ustav mogla upisati pravo na pobačaj

Autori studije pratili su 1.063 trudnica tijekom dviju godina i
utvrdili "da postoji pojačana veza između kofeina i spontanog
pobačaja, jer je istraživanje prvi put pratilo samo trudnice koje su nastavile konzumirati pića s kofeinom", piše liječnik.

Žene koje su konzumirale najmanje dvije šalice kave dnevno ili pet limenki gaziranog pića s kofeinom, što znači 200 miligrama kofeina dnevno, imale su dvaput veće izglede za spontani pobačaj od žena koje uopće nisu unosile kofein u organizam.

U žena koje su uzimale manje od 200 miligrama kofeina dnevno, opasnost da izgube plod bila je još uvijek 40 posto veći od žena koje su potpuno izbacile kofein.

Opasnost od spontanog pobačaja povećava se upravo zbog kofeina, a ne zbog drugih kemijskih sastojaka kave, jer unošenje kofeina u organizam putem drugih pića kao što su čaj, gazirana pića ili topla čokolada, ukazuje na povećanu opasnost od spontanog pobačaja, zaključuje studija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene