Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pacijentici u Nizozemskoj ugrađena je prva proteza lubanje, napravljena pomoću 3D printera.


Žena s rijetkim koštanim poremećajem podvrgnuta je operaciji glave u kojoj joj je većina gornjeg dijela lubanje zamjenjena 3D isprintanom protezom. Tri mjeseca kasnije, nalazi su pokazali kako su simptomi bolesti nestali i ona se normalno vratila u svoj svakodnevni život i posao.

VIDEO Ovo je iKnife - kirurški skalpel koji prepoznaje kancerogeno tkivo

Vezani članci Amsterdam Produžuju rigorozne mjere do ožujka: "Ne možemo ignorirati brzu pojavu britanskog soja. Znamo da ćemo uskoro platiti ukoliko sada budemo preoptimistični" Policija objavila fotografiju muškarca kojeg dovode u vezu s pucnjavom (Foto: Policija u Utrechtu) Nakon napada u tramvaju u Utrechtu troje uhićenih: Muškarac je od ranije poznat nizozemskoj policiji

Spomenutoj ženi zbog navedenog poremećaja lubanja se podebljavala, a to je uzrokovalo velike glavobolje te je utjecalo i na njezin vid. Operativni zahvat izveli su kirurzi Sveučilišnog medicinskog centra u Utrechtu. Proteza je napravljena točno po njezinoj mjeri lubanje, tako da se gotovo uopće ne može primjetiti da je ikad imala takav zahvat na glavi.

"Gotovo je nemoguće primjetiti da je ikad bila na operaciji glave", rekao je glavni kirurg Bon Verweij, a prenosi popsci.com. Za njega i njegov tim kirurga to je bio prvi put da koriste 3D isprintanu protezu tolike veličine na ljudskoj glavi.

Osnovna prednost 3D isprintanih proteza jest ta što se one mogu prilagoditi specifičnom pacjentu i njegovoj fizionomiji ta ko da će sličnih priča u budućnosti zacjelo biti sve više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook