Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upala grla koja nikako ne prolazi bila je razlog za veliku zabrinutost zbog mogućeg razvoja tumora, posebice kod pušača i uživatelja alkohola, ali danas su liječnici za nastanak zloćudne bolesti grla otkrili još jedan okidač - HPV virus koji se prenosi oralnim seksom, prenosi u utorak dnevni list USA Today.


HPV virus postao je ozloglašen kao uzročnik raka vrata maternice, ali najnovija istraživanja pokazuju da HPV-pozitivni tumori čine većinu tzv. orofaringealnih tumora. 'Moramo hitno pronaći način da to spriječimo', kazala je dr. Amy Chen iz Američkog udruženja za tumore i sveučilišta Emory.

Upozorila je da će, ako se taj trend nastavi, orofaringealni tumori u roku od jednog desetljeća postati najučestaliji HPV-pozitivni tumori, premašujući cervikalne tumore.

Znanstvenici su također zapazili da je rizik od HPV-pozitivnih tumora oralne šupljine veći kod muškaraca nego kod žena. Nitko još ne zna zašto je to tako, ali se postavlja pitanje da li cjepivo protiv HPV-a, koje primaju mlade djevojke i žene kao zaštitu od tumora vrata maternice, također pruža zaštitu i od oralnog HPV-a. Godišnje se u SAD-u zabilježi 10.000 novih slučajeva orofaringealnih tumora, što je porast od 28 posto od 1988. godine.

HPV je poznat po inficiranju genitalija, a tim je virusom zaraženo oko 20 milijuna Amerikanaca. (Hina)

Vezani članci Podrška onkološkim pacijentima Divna gesta: 60 zagrebačkih učenika ošišalo se na ćelavo da podrže prijatelja koji se bori sa zloćudnom bolesti Slika nije dostupna Sve više Hrvata oboljeva od tumora glave i vrata
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju