Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje uzimaju dvije ili više vrsta nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) kako bi suzbili ili uklonili bol, imaju kada je zdravlje u pitanju lošiju kvalitetu života od osoba koje protiv glavobolje, zubobolje ili sličnih tebgoba uzimaju samo jednu vrstu NSAR-a, pokazali su rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici iz medicinskog centra Durham u Sjevernoj Karolini na čelu s dr. Stacey Kovac.


"Pacijenti često uzimaju i više od jedne vrste nesteroidnih protuupalnih lijekova kako bi uklonili, ili bar ublažili bol. Na taj način pacijenti nesvjesno dovode vlastito zdravlje u opasnost", kazala je dr. Kovac.

Vezani članci Tablete, ilustracija (Guliver/Thinkstock) S tržišta povlače kontracepcijske tablete zbog neispravnog broja placeba u pakiranju Slika nije dostupna Ljude 'zbunjuju' tablete protiv bolova

Ranija su istraživanja pokazala postojanje čvrstih veza između korištenja više vrsta NSAR-a i gastrointestinalnih problema, no tada nije bilo sasvim jasno šteti li ozbiljnije njihovo uzimanje općem zdravstvenom stanju pojedinca.

Da bi to istražila dr. Kovac je intervjuirala 138 pacijenata, koji su su za ublažavanje ili uklanjanje bolova koristili nekoliko različitih NSAR lijekova u razdoblju između veljače i kolovoza 2002.

Ustvrdilo se da ih je 26 posto koristilo dvije ili više vrsta
nesteroidnih protuupalnih lijekova te da su se ti pacijenti osjećali fizički lošije od onih koji su uzimali samo jednu vrstu spomenutog lijeka. Zbog dobivenih rezultata znanstvenici su odlučili nastaviti s istraživanjima kako bi ustanovili odražava li se kod pojedinaca uzimanje NSAR-a na pojavu nekih težih bolesti.